fbpx

Miti o jogi: 10 napačnih predstav, ki jih imamo o jogi

Miti o jogi
Foto: envato

Joga je starodavna praksa, ki v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljena zaradi svojih fizičnih in duševnih koristi. A hkrati se pojavljajo številni miti o jogi. Kljub široki priljubljenosti joge še vedno obstaja veliko napačnih predstav, ki ljudem preprečujejo, da bi jo preizkusili ali v celoti izkoristili njen potencial. Nekateri verjamejo, da je joga samo za prilagodljive ali da ima versko pripadnost, drugi pa jo vidijo le kot trendovsko vadbo.

V tem članku želimo razbliniti najpogostejše mite o jogi in osvetliti njeno pravo naravo. Z raziskavami in strokovnimi vpogledi bomo preučili nekatere mite in prepričanja, ki ljudem preprečujejo, da bi izkusili številne prednosti joge.

Ne glede na to, ali ste izkušen jogi ali še nikoli niste stopili na blazino, je ta članek za vas. Upamo, da vam bomo omogočili boljše razumevanje joge in vas navdušili, da jo preizkusite ali poglobite svojo prakso. Pa začnimo z razbijanjem predsodkov – to so najpogostejši miti o jogi!

1. Joga je religija

Prakticiranje joge ni čaščenje nobene vere. Vadba joge ni v nasprotju z nobeno vero. Joga ni religija. Joga je veda, torej disciplina, ki proučuje človekovo telesno in duševno zdravje ter duhovni razvoj.

Joga je kombinacija vadbe, psihologije, fizioterapije in duhovnosti v enem. Z daljšo vadbo joge postanemo močnejši. Močnejši fizično, a tudi psihično.

V zdravem telesu zdrav duh! – ta stara, a zlata zlatka fraza morda najbolj natančno in jedrnato opisuje jogo.

Različne vrste joge imajo različne pristope, na splošno pa lahko rečemo, da uro joge sestavljajo fizične vaje, povezane z dihom, dihalne vaje, vaje za dvig koncentracije in vaje za sproščanje.

2. Joga je le nežno raztezanje

Od vseh predsodkov o jogi se najpogosteje srečujem s tem: Ja, slišala sem za jogo, ampak potrebujem nekaj bolj intenzivnega «

Nič nenavadnega ni, da so ljudje po poskusni uri presenečeni nad intenzivnostjo vadbe, saj so dejansko pričakovali, da se bodo usedli, malo zadihali, malo pretegnili in da bo ure konec.

Vadba joge je enako koristna za ženske in moške.
Foto: Fairytale/Pexels

Obstajajo pasivne zvrsti joge, pri kateri je poudarek na nežnih, mehkih gibih. Obstajajo pa tudi fizično neverjetno zahtevne vrste, kjer se boste pošteno spotili in delali na povečanju svoje moči in vzdržljivosti!

3. Joga je samo za ženske

Vadba joge je enako koristna za ženske in moške. Medtem ko druge oblike vadbe običajno uporabljajo samo določene dele telesa, vadba joge uporablja celotno telo – vsako mišico, sklep in del telesa, kar pomeni, da deluje z mišičnim, srčno-žilnim, endokrinim in skeletnim sistemom. Na srečo se ta predsodek počasi spreminja zaradi vrhunskih športnikov, katerih vadba vključuje tudi vadbo joge, tako da na jogo prihajajo vsi moški.

4. Ne morem vaditi joge

Joga je prelahka. Joga je pretežka. Ne morem delati joge, ker imam trdo telo. Nisem dovolj močna za jogo. Bolečine v spodnjem delu hrbta me res ne motijo. Ni mi problem, da je moje telo tako trdo, da sploh ne morem več popolnoma počepniti, in ko obračam glavo pri prehitevanju med vožnjo, moram obrniti celo trup, ker imam preveč trd vrat. Prestara sem za jogo. Imam preveč kilogramov za jogo. Imam prevelike mišice za jogo. Pravzaprav je edina stvar, ki jo morate znati narediti na prvi uri joge, dihati. In izdihnite. Vse ostalo pride s časom.

Medtem ko druge oblike vadbe običajno uporabljajo samo določene dele telesa, vadba joge uporablja celotno telo.
Foto: Fairytale/Pexels

Za vadbo joge vam ni treba biti mlad, zdrav, vitek, gibčen ali močan. Potrebujete le malo volje in radovednosti.

Če se ne morete dotakniti prstov na nogah, pomeni le, da so se hrbtne mišice in hrbtenica skrajšale zaradi predolgega sedenja, vendar ni nujno, da je tako. Ne glede na starost lahko povečate gibčnost telesa.

Zakaj ne bi dali priložnosti jogi – morda boste ugotovili, da vam ta način vadbe ustreza in si ustvarili zdravo navado za vse življenje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.