Hjemmelaget is er virkelig noe spesielt. Oppskriften på den beste hjemmelagde isen trenger imidlertid ikke nødvendigvis å være krevende for å rettferdiggjøre høye forventninger. Hvis du vil lage din egen is, så har du kommet til rett sted, for vi har laget et utvalg av de beste oppskriftene på hjemmelaget is til deg.
De venter på deg her recepti za najboljši domači sladoled.
Domači nizkokalorični sadni sladoled, pripravljen v minuti
Ingredienser:
- 2 bananer
- frossen frukt etter eget valg (bringebær, jordbær, kirsebær, blåbær...)
Prosess:
Vi legger først bananene, som vi har kuttet/delt i middels tykke biter, i blenderen, og tilsetter deretter frukten etter eget valg. Vi blander til massen blir smørbar. Og det er alt kunst! Ha et godt løp!
Preprost domači sladoled s sadjem
Ingredienser:
- 500 ml yoghurt
- 500 ml søt krem
- 350 g sukker
- 300 g frukt (bringebær, fersken, jordbær...)
Prosess:
Najprej na koščke nasekljate sadje in ga z 200 grami sladkorja kuhate, dokler se sladkor povsem ne stopi. Omako nato ohladite in zmiksate, če ne želite imeti v sladoledu celih koščkov sadja. Ko je omaka pripravljena, se lotite stepanja smetane skupaj s 150 grami sladkorja, ki ji dodate še jogurt in malo manj kot tri četrt sadne omake. Dobro premešate in za okoli 10 ur postavite v zamrzovalnik. Po nekaj urah je maso smiselno še enkrat zmiksati, da odstranite morebitne kristalčke. Pred postrežbo sladoled prelijete s preostankom omake. Pa dober tek!
Nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade, vanilje ali jagode
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled:
- 3 bananer
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:
- 3 bananer
- 1 žlička kakava v prahu
- polovica žličke vanilje v prahu
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:
- 170 gramov svežih jagod
- 1 ts vaniljepulver
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:
- 3 bananer
- 1 ts vaniljepulver
Postopek priprave nizkokaloričnega presnega bananinega sladoleda:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pospešimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se vanilja ali kakav prerazporedita. V primeru jagod, te zmešamo skupaj z bananami in jima nato dodamo vaniljo.
Domači kremni sladoled z okusom piškotov
Ingredienser:
- 3 store egg
- 2 eggeplommer
- 1 ½ skodelice sladkorja
- 2 kopper kremfløte
- 2 skodelici polnomastnega mleka
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 1 skodelica (ali več) zdrobljenih piškotov (priporočamo čokoladne s smetanastim oziroma mlečnim polnilom)
Prosess:
V srednje veliki skledi stepemo jajca in rumenjake. Nato jim dodamo sladkor in vse skupaj dobro premešamo. V kozici zmešamo smetano in mleko ter postavimo na ogenj. Počakamo, da skoraj zavreta in hitro odstavimo. Topli mešanici za domači sladoled postopoma dodajamo jajcem in medtem vztrajno mešamo. Proti koncu sladoledni mešanici dodamo tudi vaniljev ekstrakt. Mešanico še enkrat dobro premešamo in postavimo v hladilnik. Po približno treh urah jo prelijemo v stroj za pripravo sladoleda in sledimo navodilom za uporabo. Tik preden je sladoled nared, v mešanico vsujemo tudi zdrobljene piškote in pustimo, da stroj vse skupaj meša še približno tri minute.
Domači sladoled brez sladkorja
Ingredienser:
- 2,5 dl delvis skummet søtfløte
- 2,5 dl skummet melk
- 0,5 kopp usøtet kakaopulver
- 2 eggeplommer
- 1 vaniljestang
Prosess:
V kozici počasi segrejemo mleko, a ne dovolimo, da zavre. Dodamo mu vaniljev strok in ga pustimo kuhati na šibkem ognju približno 20 minut. Vmes z ročnim mešalnikom penasto umešamo rumenjake. Po pretečenem času iz mleka odstranimo vaniljev strok, ga prerežemo na polovico in postrgamo semena, ki jih stresemo nazaj v mleko. Pustimo, da se mleko ohladi, ga precedimo in vlijemo v rumenjake. Premešamo in prestavimo v kozico. Tekočini dodamo kakav in kuhamo na šibkem ognju (masa ne sme zavreti!), dokler se ne zgosti. Znak, da moramo kozico odstaviti z ognja, je gosta pena, ki se med mešanjem nabere na žlici. Masi pustimo, da se ohladi, nato pa ji dodamo smetano. Prelijemo v strojček za pripravo sladoleda in sledimo navodilom uporabe. Sladoled nato prestavimo v plastično posod(ic)o in zamrznemo. Pa veselo sladkanje!
Domači kremni sladoled iz lubenice
Ingredienser:
- 600 g vannmelon
- 40 dag sukker
- 100 ml vann
- 2 eggehviter
- 2 eller 3 sitroner/lime
- 100 g søt krem
Prosess:
Lubenico narežemo na (manjše ali večje) kose in odstranimo vse pečke (da sladoled ne greni). Primešamo ji skuhan sladkor, vodo in ožete limone/limete. Dodamo še približno 1 dl hladne vode in stepeno sladko rastlinsko smetano ter premešamo. Za konec dodamo stepene beljake. Zmiksamo. Sladoled za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik in že je pripravljen za uživanje. Pa dober tek!
Parfe z malinami in bananami
Ingredienser:
- 1 pose vaniljepudding
- 3 skjeer sukker
- 3 dl melk
- 3 bananer
- saften av en sitron
- 4 dl søt fløte
- 300 g bringebær
Forberedelse:
Puding pomešajte s sladkorjem in umešajte nekaj mleka. Ostanek mleka postavite na štedilnik in pustite, da zavre. Odstranite z ognja in dodajte puding. Kuhajte 1 minuto. Puding ohladite z mešanjem. Banane olupite, narežite na rezine in jih prelijte s sokom limone. Nato jih zmiksajte s paličnim mešalnikom. Stepite smetano, dodajte zmes pudinga in banan ter premešajte. V daljši model (okoli 25 cm) položite folijo. Na dno dajte nekaj nastale kremne mase, dodajte maline in prelijte z ostankom mase. Sladico vsaj za 3 ure postavite v zamrzovalnik. Pa dober tek!