fbpx

Potreba po nežnem (ne intimnem) dotiku

Foto: envato

Nič ni tako zdravilnega kot človeški dotik. Zakaj je tako pomemben? Dotiki prinašajo srečo, mir in telesno zdravje.

Nekaj ​​tako preprostega, kot je držanje za roke, lahko zniža krvni tlak. Za objem, ki vas lahko pomiri in kanalizira stres, ni potreben recept. Dotikanje znižuje raven kortizola in krepi imunski sistem.

Je zdravilo, ki nima kontraindikacij in stranskih učinkov. Vendar pa bomo v kulturi, ki je nenaklonjena dotikom, morda imeli težave s sprejemanjem te enostavne rešitve. Lahko smo skrbni, srčni, topli, tradicionalno gostoljubni in nagnjeni k temu, da radi pomagamo, morda nekoga tudi potrepljamo po rami, nismo pa preveč nagnjeni k temu, da bi nekoga objeli.

Še manj pa smo pripravljeni podaljšati objem, saj takoj, ko začutimo izmenjavo energije in povečano bližino, to postane neprijetno. Zakaj? Ker nežnost (ki traja) vzbuja občutke. Mi pa smo polni potlačenih čustev in žalosti, ki jih nismo predelali. Polni zapečatenih vsebin in če nas nekdo objame več kot za 30 sekund, nam lahko odpovejo zavore in občutki pridejo na plan.

Kako lahko dotik razbremeni napetost?

Objem pove marsikaj. Foto: Tani Eisenstein / Unsplash

Ko se v pomembnih odnosih pojavi napetost, je naravni odziv umik – toda to zavedanje lahko pomaga. Naslednjič, ko začutite, da med vami in vašim partnerjem narašča napetost, vključite svoj opazovalni um.

Se zavedate vseh svojih čutov?

Vid, zvok, okus, vonj in najpomembneje dotik. Opazujte misli ali čustva, ki se pojavijo in nato usmerite pozornost nazaj na svoje fizične občutke. Ali vam ta postopek pomaga pri sprostitvi?

Medtem ko preživljate napetost s svojim partnerjem, preverite, ali se lahko nanjo iskreno odzovete s sočutnim dotikom. Položite svojo roko na njegovo in opazujte, ali ste mirni in ​​ali je vaš partner s tem preprostim dejanjem zadovoljen. To je lahko preprost način za zmanjšanje napetosti.

Ne glede na to, ali se nežni dotiki uporabljajo za pomiritev vašega srca v trenutku konflikta ali za spodbujanje povezanosti, uporabljajte to preprosto, brezplačno in uporabno orodje. Tako, boste postali bolj občutljivi, bolj instinktivni in odkrili, da ima dotik moč spremeniti vaše odnose z drugimi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.