fbpx

Recept: domači njoki v paradižnikovi omaki

Foto: envato

Začutite vonj sveže pripravljene italijanske kuhinje, ko se dišeča omaka zliva čez mehke njoke. Domači njoki v paradižnikovi omaki predstavljajo popolno združitev okusov in tekstur, ki vas bodo zagotovo navdušili.

Italijanske specialitete so znane po vsem svetu, poleg pice, lazanje in makaronov pa vsi obožujemo tudi njoke. Narejeni so iz krompirjevega testa, postrežemo pa jih lahko z omakami po želji ali kot prilogo.

Njoki so odličen nadomestek za krompir ali makarone pri pripravi enolončnice, odlični pa so tudi kot samostojen obrok.

Priprava je preprosta, rezultat pa bo prava kulinarična poslastica. Odkrijte, kako ustvariti okusno domačo različico teh priljubljenih italijanskih njokov v paradižnikovi omaki.

Domači njoki v paradižnikovi omaki

  • Obroki: 10
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za njoke:
  • 1 kg krompirja
  • 280 g moke
  • 1 žlica soli
  • malo muškatnega oreščka
  • 2 rumenjaka
  • olivno olje
  • Sestavine za omako:
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 3-4 stroki česna
  • 570 ml paradižnikove omake
  • 1 pest bazilike
  • 200 g mocarele
  • 55 g parmezana

Navodila

  1. Krompir z lupino damo v ponev, zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Nato precedite in pustite, da se ohladi približno 20 minut. Odstranite lupino, nato dobro pretlačite.
  2. Dodamo presejano moko, sol, muškatni orešček in stepene rumenjake. Sestavine združimo in zgnetemo gladko testo.
  3. Testo razvaljamo na pomokani površini, nato pa ga razrežemo na 4-5 delov. Vzamemo en del testa, ga na tanko razvaljamo (kot tanko kačo), nato pa narežemo na kose. Njoke lahko pretlačite z vilicami.
  4. Skuhamo jih v vreli vodi. Ko priplavajo na površje, jih pustimo še minuto ali dve. Nato jih vzamemo ven, pustimo, da se posušijo in jih pokapamo z nekaj kapljicami olja.
  5. V ponev vlijemo olivno olje in cele stroke česna, ki jih, ko zlato obarvajo, vržemo stran. Prelijemo s paradižnikovo omako, solimo, popramo in potresemo s sesekljano baziliko. Ko začne vreti, zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem kuhamo še 10 minut.
  6. Njoke dodamo v ponev s paradižnikovo omako in nežno premešamo. Nato v pekač vlijemo omako in njoke (polovično količino), potresemo s sesekljano mocarelo in potresemo s parmezanom. Prelijemo s preostalimi njoki.
  7. Pečemo v ogreti pečici na 220°C približno 15 minut. Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladi 15 minut.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.