fbpx

Umivanje zob pred ali po jutranji kavi?

Foto: envato

Da si je zobe treba umivati zjutraj in zvečer, saj se le tako lahko izognemo nadležnim zobnim oblogam, vemo vsi. Toda, ali je zobno ščetko treba vzeti v roke takoj, ko se zbudimo, ali pa je bolje počakati, da spijemo svojo prvo kavo? Pozanimali smo se, kako na to vprašanje odgovarjajo zobozdravniki.

Prva jutranja kava marsikomu omogoči, da sploh lahko začne normalno funkcionirati, vendar zobozdravniki opozarjajo na negativne učinke tega slastnega napitka. Ne samo, da kava vaše zobe obarva, ampak zaradi kisline, ki jo vsebuje, oslabi zobno sklenino in tako vpliva, da so zobje bolj občutljivi.

Zobe si je najbolje umiti takoj, ko se zbudite Foto: Tiger Lily / Pexels

To boste seveda najlažje preprečili tako, da se kavi izognete, če pa to ni opcija, pa vsaj poskrbite, da si boste zobe redno umivali – in to storili, preden kavo spijete. Takojšnje jutranje ščetkanje bo namreč poskrbelo, da se madeži kave ne primejo zobnih oblog, kar lahko vodi do nastanka kariesa.

Kaj pa, če si zobe pozabite umiti? Po mnenju zobozdravnikov si ne boste škodili preveč, če se vam to zgodi le občasno – pazite le, da prepozno ščetkanje ne postane rutina. Pozorni pa bodite tudi, da v tem primeru po pitju kave počakate vsaj pol ure, preden primete zobno ščetko.

Umivanje zob takoj po kavi ima namreč nasproten učinek, kot bi si želeli – povzroči namreč, da se kislina, ki ste jo pridobili s kavo, še bolj vtre v vaše zobe. Zato je treba počakati, da slina kislost v ustih nevtralizira in vašo ustno votlino povrne v prvotno stanje.

Najprej poskrbite za higieno, nato lahko uživate v kavi Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!