fbpx

13-letni Slovenec zmagal na prestižnem fotonatečaju National Geographic!

Zmagovalna fotografija v kategoriji Neverjetne živali.

Leta 2014 je Slovenijo in svet obkrožila novica, da je slovenski lovec na nevihte Marko Korošec zmagal na prestižnem fotografskem natečaju National Geographic Traveler. Podoben uspeh je uspelo zdaj ponoviti 13-letnemu Slovencu Maju Kastelicu, ki ga je National Geographic Society razglasil za zmagovalca mednarodnega fotografskega natečaja mladih bralcev revije National Geographic Kids.

Slovenci se lahko pohvalimo z novim velikim uspehom na fotonatečaju, ki ga prireja svetovno priznana ameriška poljudnoznanstvena revija za otroke National Geographic Kids. Ta je na mednarodnem fotografskem natečaju International Photography Contest, na katerem lahko sodelujejo mladi bralci revije in njenih devetih licenčnih izdaj po vsem svetu, med zmagovalce uvrstila Slovenca. Pri nas revija izhaja pod imenom National Geographic Junior in prav slovensko uredništvo, ki je natečaj tokrat pripravilo že dvanajstič, je prvo dobilo zamisel zanj, leta 2008 pa je prerasel v mednarodni fotografski natečaj National Geographica za otroke.

Zmagovalna fotografije v kategoriji Divje počitnice.
Zmagovalna fotografije v kategoriji Divje počitnice

Naloga žirije ni bila lahka, saj je morala izbrati zmagovalce med več kot 46 tisoč prispelimi fotografijam (rekordna številka, ki pomeni 162-odstotni porast v primerjavi z lanskim letom), na koncu pa se je odločila, da je v kategoriji Neverjetne živali najboljšo fotografijo posnel 13-letni Maj Kastelic iz Ljubljane s fotografijo Tik pred zdajci … Otroci so tekmovali še v kategorijah Drzni si raziskovati!, Neverjetnice in Divje počitnice.

PREBERITE ŠE: Slovenski lovec na nevihte s fotografijo diaboličnega oblaka ujel prvo nagrado revije National Geographic Traveler

Natečaj je tradicionalno potekal v dveh fazah. Najprej na nacionalni ravni, in sicer v ZDA, Sloveniji, Bolgariji, Egiptu, Indiji, Indoneziji, Nemčiji, Veliki Britanij, na Kitajskem in Nizozemskem, nato pa še na mednarodni ravni. Absolutna zmagovalka je postala 11-letna Dewi Baggerman z Nizozemske, ki je nagrado prejela za fotografijo sončnih tulipanov, posnetih z edinstvenega kota.

Zmagovalna fotografija v kategoriji Neverjetne živali.
Zmagovalna fotografija v kategoriji Neverjetne živali

Na slovenskem natečaju so sodelovali bralci revije, stari med 6 in 14 let. Nagrajence je izbrala žirija v postavi Arne Hodalič (fotograf in urednik fotografije pri revijah NG Junior in NG Slovenija), Barbara Čeferin (fotografinja in direktorica Galerije Fotografija) in Irena Cerar (odgovorna urednica revije National Geographic Junior). Na fotografiji Tik pred zdajci … se jemenski kameleon pripravlja, da bo pomalical rjavkastega strička. Hodalič je Majevo zmagovito fotografijo komentiral takole: ”Fotografiranje živali ni preprosto, saj se nekatere ves čas zelo hitro premikajo, spet druge pa so plašne in jih fotografova prisotnost moti. Zato je Majeva fotografija še toliko bolj zanimiva, saj se čuti napetost trenutka, ko se kameleon skoncentrirano pripravlja na hiter ‘napad’ in seveda dobro malico. Tudi tehnično je fotografija odlična, tako v svojem kadru kot tudi v usklajenosti tonov in barv. Žirija jo je brez prevelikega razmišljanja ali oklevanja prav zato takoj izbrala za zmagovalko tega natečaja.”

Zmagovalci posameznih kategorij mednarodnega fotografskega natečaja National Geographic Kids:

  • Maj Kastelic, 13 let, Slovenija – Neverjetne živali
  • Dewi Baggerman, 11 let, Nizozemska – Drzni si raziskovati!
  • Pan Yinzhi, 13 let, Kitajska – Neverjetnice
  • Sanya Jain, 12 let, Indija – Divje počitnice

Zmagovite fotografije mednarodnega fotografskega natečaja National Geographic Kids:

Dodatne Informacije

Več fotografij:
natgeokids.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!