fbpx

4 načini, na katere zdravniki skrbijo za svoj imunski sistem

Foto: envato

Zdravniki prisegajo na te vsakodnevne navade, ki okrepijo vaš imunski sistem in splošno zdravje ter dobro počutje.

Imunski sistem je naš motor, ki nam pomaga premagvati vsakodnevne napore. Zato je pomembno, da znamo poskrbeti in krepiti naš imunski sistem.

Uživajte mavrico

Oskrba telesa s hranili je izjemno pomembna za delovanje imunskega sistema. Telesno ravnovesje pa je najlaže zagotoviti z uravnoteženo in pestro prehrano, z živili, ki vsebujejo veliko mineralov in vitaminov.

Sloviti Deepak Chopra, dr. med., sicer avtor knjige Living in the Light svetuje, da se obrnete na rastlinsko prehrano, ki vsebuje vseh sedem barv mavrice. To pomeni veliko sadja in zelenjave ter kar največ pridelkov lokalne narave.

Foto: Unsplash/Nadine Primeau

Ostanite hidrirani ves dan

Naše telo za dobro delovanje potrebuje vodo, tudi imunski sistem ni nobena izjema. Ko smo izpostavljeni virusni okužbi, so naša prva obrambna linija protitelesa imunoglobulina A, ki najbolj učinkovito delujejo, kadar so ustrezno hidrirana.

Najbolj primerna tekočina je voda, tudi nesladkani čaj. Poskrbite, da vam je nekaj tekočine vedno na dosegu, če opažate, da pijete premalo (urin, počutje, glavobol,…) je to morda najboljši način, da se opomnite na zadosten vnos tekočine.

Foto: Unsplash/MRYN

Gibajte se

Študije kažejo, da že 20 minut vadbe protivnetno vpliva na naše telo ter krepi imunski sistem. Najboljše je gibanje v dopoldanskem času, če ne utegnete, tudi popoldanskem.

Zvečer, pred spanjem, se vadba odsvetuje, saj lahko povzroči težave s spancem. Izberete lahko tudi nekaj povsem enostavnih aktivnosti, kot je hoja po stopnicah namesto uporabe dvigala, pa uporaba kolesa za pot v službo.

Foto: Unsplash/Derick McKinney

Nahranite svoje telo

Nekatera hranila je nemogoče v zadostni meri zaužiti le s prehrano. Recimo vitamin D, ki je eden ključnih vitaminov za krepitev imunskega sistema. Med oktobrom in aprilom ga zaradi pomanjkanja in manj intenzivnih sončnih žarkov v tem delu Evrope dobimo dosti manj, kot je potrebno.

Zato se priporoča uživanje posameznih prehranskih dopolnil, pred tem pa se o svoji nameri posvetujte z zdravnikom. Tudi probiotični prehranski dodatki lahko koristijo pri krepitvi vašega imunskega sistema, saj je črevesje močno povezano z našim obrambnim mehanizmom.

Foto: Unsplash/Emma Jane Hobden

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.