fbpx

7 neverjetnih rabljenih električnih avtomobilov, ki so izgubili “polovico” vrednosti in so odlična izbira za družine (2023)

Nakup rabljenega električnega avtomobila

rabljenih električnih avtomobilov
Foto: Audi

Medtem ko se novi električni avtomobili zdijo drage investicije, je trg malo rabljenih električnih avtomobilov zelo privlačen, saj njihove cene v prvih treh letih lahko padejo tudi do 50%. To je posledica več dejavnikov, med drugim tudi zaradi naravnega zmanjšanja vrednosti, ki ga doživljajo običajna vozila, in hitrega padca cen novih električnih avtomobilov v zadnjih dveh letih, ki ga je delno sprožila Tesla. V ta namen smo izbrali najbolj zanimive modele, predvsem tiste, ki so izgubili res velik del svoje vrednosti, a so po vseh karakteristikah med najboljšimi električnimi vozili na svetu.

Na uredništvu smo postavili nekaj izjemnih kriterijev za izbor – rabljenih električnih avtomobilov, s ciljem izpostaviti resnično najboljše možnosti, da ne boste razočarani nad nakupom električnega avtomobila. Vsi avtomobili v našem izboru imajo velike baterije s kapaciteto nad 80 kWh, kar omogoča doseg okoli 400 kilometrov v mešanem voznem režimu. Večinoma imajo okoli, oziorma nad 300 konjskih moči, skoraj vsi pa so opremljeni s 4×4 pogonom. Stari so med 3 in 4 leta, nekateri celo manj. Vse cene so pod 50.000 evrov, vsi avtomobili pa imajo najmanj štiri leta garancije na baterijo in prevoženih ne več kot 60.000 kilometrov.

S temi parametri zagotavljamo, da so izbrani modeli odlična prva izbira za družinski avtomobil, ki ni preveč rabljen. Med izbranimi je le ena Tesla, natančneje Tesla Model 3 Performance iz leta 2020. Nov je bil vreden okoli 70.000 evrov, sedaj pa ga lahko kupite za približno 35.000 evrov, pri čemer avtomobil običajno ni starejši od treh let. Podobno je tudi z Audi e-tronom, ki ga lahko kupite za okoli 39.000 evrov, čeprav je bila njegova nabavna cena približno 90.000 evrov.

Mnogi električni avtomobili imajo relativno malo prevoženih kilometrov in neverjetno veliko izgubo vrednosti. Če ste seznanjeni s tehnologijo in trenutnimi izkušnjami z električnimi avtomobili, veste, da prevoženi kilometri niso problem in mnogi verjamejo, da bodo električna vozila prevozila mnogo več od običajnih, brez velikih servisnih posegov.

Poglejmo naš izbor rabljenih električnih avtomobilov, ki so izgubili ogromno vrednosti, a so še vedno sveži:

Audi e-tron: 408 PS / 95 kWh / 39.000 EUR / leto 2019

Audi e-tron je eden prvih, a še vedno eden najbolj futurističnih avtomobilov. Po naši preverbi spleta smo jih mnogo našli po cenovni znački okoli 40.000 evrov in z malo prevoženimi kilometri. Ta model se ponaša s pospeškom od 0 do 100 km/h v samo 5,7 sekunde in največjo hitrostjo 200 km/h. Z uporabno baterijsko kapaciteto 86,5 kWh (neto) zagotavlja “realen” domet do 375 km. S hitrim polnjenjem okoli 160 kW lahko e-tron napolnite od 10 do 80% v 30 minutah, kar zagotavlja minimalen čas mirovanja na dolgih potovanjih. Avto je v vseh pogledih aktualen električni avtomobil.

Tehnični podatki: Audi Q8 etron (2023 – podatki) MOBILE.DE: Iskanje Audi e-tron

Jaguar I-Pace EV400 S: 400 PS / 90 kWh / 42.000 EUR / leto 2020

Jaguar I-Pace je bil eden tistih avtomobilov, ki so jih avtomobilski novinarji resnično ploskali in ne razumemo, zakaj Jaguar od takrat ni predstavil novih električnih modelov, saj je I-Pace resnično dober. Jaguar I-Pace EV400 S združuje eleganco z močjo, ponuja 400 PS in 696 Nm navora, kar mu omogoča, da pospeši od 0 do 100 km/h v impresivnih 4,8 sekundah. Z električnim realnim dosegom nekje 400 km in uporabno kapaciteto baterije 84,7 kWh je I-Pace pripravljen na avanture brez kompromisov. Ponuja hitro polnjenje do nekje 120 kW (po zadnjih poročilih), kar omogoča polnjenje baterije od 0 do 80% v 72 minutah, kar po sodobnih standardih ni hitro, a veliko odtehta neto kapaciteta, ki je precej visoka.


Tehnični podatki: Jaguar I-Pace MOBILE.DE: Iskanje Jaguar I-Pace

Mercedes-Benz EQC 400 4Matic: 408 PS / 84 kWh / 43.000 EUR / leto 2020

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC je popoln spoj luksuza in trajnostne mobilnosti. Z močjo 408 PS in pospeškom od 0 do 100 km/h v 5,1 sekunde, EQC ne samo da ponuja gladko vožnjo, temveč tudi doseg okoli 400 km, zahvaljujoč uporabni kapaciteti baterije 80,0 kWh. Z največjo močjo hitrega polnjenja 110 kW, EQC potrebuje le 40 minut za polnjenje od 10 do 80%. Hitrost polnjenja ni rekordna, kar je njegov sicer največji minus. Vendar pa se pri ceni nekaj nad 40.000 evrov in izgubi več kot 30.000 evrov ne bi smeli preveč pritoževati. Odkrili smo namreč nekaj vozil z res malo prevoženimi kilometri. Visoko na našem seznamu rabljenih električnih avtomobilov.


Tehnični podatki: Mercedes-Benz EQC 400 MOBILE.DE: Iskanje Mercedes-Benz EQC 400

Ford Mustang Mach-E AWD: 337 PS / 99 kWh / 43.000 EUR / leto 2021

Ni najboljši na seznamu. Vendar če ste si v svoj seznam želja vpisali, da boste enkrat lastnik Mustanga, potem mora biti vaš. Ford Mustang Mach-E AWD se ponaša s kombiniranim realnim dosegom 450 km v blagem vremenu (nima toplotne črpalke), kar odseva njegovo sposobnost, da vas pripelje daleč, če živite na Floridi. Ta zmogljivi električni SUV ima celotno moč 258 kW (351 PS) in navor 580 Nm. Z uporabno kapaciteto baterije 91,0 kWh in hitrim polnjenjem do poročanih 150 kW, Mach-E obljublja, da je precej kul. Ko ga boste zagledali prvič v svoji garaži, boste vedeli, da ste si izpolnili otroško željo, pa čeprav je električno.


Tehnični podatki: Ford Mustang Mach-E AWD MOBILE.DE: Iskanje Ford Mustang Mach-E AWD

Tesla Model 3 Performance: 534 PS / 82 kWh / 37.000 EUR / leto 2020

Tesla Model 3 je definitivno ta hip najboljši električni avtomobil, ki ga lahko kupite. Če pri tem izberete različico Performance, ste izbrali češnjo na vrhu torte. Tesla Model 3 Performance je vrhunec inženirskega napredka v električnih vozilih, saj ponuja pospešek od 0 do 100 km/h v zgolj 3,3 sekunde in najvišjo hitrost 261 km/h. Z uporabno kapaciteto baterije 76,0 kWh in realnim dosegom do 470 km je ta model resnično zasnovan za zmogljivost. Poleg tega Model 3 Performance podpira hitro polnjenje z močjo do 250 kW, kar omogoča izjemno hitro polnjenje baterije. Med rabljenimi smo našli tudi modele, ki imajo FSD – avtopilota za popolnoma samostojno vožnjo, ki sicer stane okoli 8.000 evrov. Glede na dejstvo, da je avtomobil v treh letih izgubil polovico svoje vrednosti, po našem mnenju neopravičeno, gre za daleč najboljši in najbolj preverjen nakup rabljenega električnega avtomobila ta hip! Popolnoma zgoraj na našem seznamu rabljenih električnih avtomobilov.


Tehnični podatki: Tesla Model 3 Performance MOBILE.DE: Iskanje Tesla 3 Performance

Škoda Enyaq Coupé RS 4×4: 299 PS / 82 kWh / 45.000 EUR / leto 2022

Po vsej verjetnosti je to najbolj divja Škoda vseh časov. Če začnemo samo pri dizajnu in nato nadaljujemo naprej po seznamu dobrot, ki jih ponuja. Predstavljena je bila konec prejšnjega leta, a cena praktično novih izjemno pada. Tako jo lahko dobite polno založeno že za nekje 45.000 evrov. Škoda Enyaq Coupé RS 4×4 s svojim športnim dizajnom in dinamičnimi zmogljivostmi predstavlja nov korak v evoluciji znamke. Z dosegom do 525 km v blagem vremenu in pospeškom od 0 do 100 km/h v 5,5 sekunde je ta električni SUV resnično impresiven. Z uporabno kapaciteto 77,0 kWh in možnostjo hitrega polnjenja do 175 kW Enyaq Coupé RS 4×4 zagotavlja, da je vedno pripravljen na pot. Številke res niso zgrešene in so zelo blizu tistega, kar ponuja trenutni vstopni model Tesle Y. Po tej ceni je to dober nakup.


Tehnični podatki: Škoda Enyaq Coupé RS 4×4 MOBILE.DE: Škoda Enyaq Coupé RS 4×4

Polestar 2 – LR: 231 KM (PS) / 78 kWh / 45.000 EUR / leto 2022

V uredništvu nam je Polestar 2 izjemno všeč vizualno, saj so nam všeč Volvoti. Ne glede na to, kako ga obrnemo, gre za električnega Volvota z malo več opreme. Avto je sicer doživel nekaj kritik, vendar menimo, da ga je treba vrednotiti za to, kar je. Dober električni avtomobil za tiste, ki si želijo malo drugačno podobo. In to Volvo vedno sporoča. Morda nima največ konjskih moči – 231, a to nadoknadi z relativno veliko baterijo, ki jo mora imeti, saj je avtomobil, tako kot vsak Volvo, precej težak. Hitro polnjenje je res dobro in doseže hitrosti do približno 200 kW, kar omogoča hitre čase polnjenja. Realen doseg avtomobila je okoli 430 kilometrov, kar ga glede na letnik in ceno naredi za zanimiv avtomobil v našem izboru.


Tehnični podatki: Polestar 2 MOBILE.DE: Iskanje Polestar 2

V zaključku našega izbora rabljenih električnih avtomobilov, ki so primerni za družine in so izgubili znaten del vrednosti, izpostavljamo naslednje: Audi e-tron se izkaže s svojim udobjem in značilno Audi kakovostjo, Jaguar I-Pace pritegne s športno eleganco, Mercedes-Benz EQC navdušuje s tehnološko dovršenostjo, Ford Mustang Mach-E vnaša ikonični duh Mustangov v električno dobo, Tesla Model 3 Performance pa postavlja standarde v zmogljivosti in inovativnosti. Novinec v tem izboru, Polestar 2, prinaša švedsko oblikovalsko filozofijo in izjemno vozno dinamiko, ki jo dopolnjuje s premišljeno trajnostno zasnovo. Škoda Enyaq Coupé RS 4×4 končno združuje funkcionalnost in prostornost za vsakodnevne družinske avanture z dosegom, ki presega pričakovanja. Vsak izmed teh avtomobilov predstavlja pametno izbiro za tiste, ki iščejo zanesljiv, ekonomičen in kakovosten rabljen električni avtomobil. Upam, da smo vam pomagali z idejo in informacijo o možnostih nakupa rabljenih električnih avtomobilov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.