fbpx

7 tihih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da zase ne skrbite najbolje

Foto: envato

To so znaki, ko vam telo da vedeti, da vam skrb zase ne gre najbolje.

Skrb zase je bistveni vidik ohranjanja zdravega in izpolnjujočega življenjskega sloga. Če ne skrbite dobro zase, se to odrazi na vašem telesu. Tudi če živite zdravo, to morda ne bo dovolj. To so znaki, s katerimi vas vaše telo morda opozarja, da potrebuje spremembo.

Če nimate nobenih zdravstvenih težav, imate srečo, a še vedno obstaja dovolj prostora, da izboljšate svoje dobro počutje in zdravje.

Foto: Unsplash/Brigitte Tohm

Možganska megla

Po prespani noči se zbudite naspani, a kaj ko odidete skozi vrata v službo brez denarnice in ključev. Pozabljivosti ne gre pripisati le staranju, saj je pojav t.i. možganska megla lahko posledica stresa ali neprimernega spanca. Je tudi znak resnejših motenj, kot je prepričan kardiolog dr. Martin G. Bloomnas lahko opozarja na hormonsko neravnovesje, ki vpliva na kognitivne težave. Zlasti pri ženskah so lahko težave v koncentraciji in nepravilnem kognitivnem delovanju posledica nepravilnega delovanja ščitnice.

Vaš libido je na dnu

Zahteve službe ali starševstva lahko zmanjšajo željo po spolnosti. Običajno libido oziroma spolno poželenje v nekaterih obdobjih naraste, v drugih pade. Če pa se vam zdi, da je vaša želja po spolnosti vedno zelo nizka, gre morda za motnje v hormonskem delovanju.  Hormonska neravnovesja so lahko povezana z resnejšimi stanji, kot so utrujenost, depresija, povečanje telesne mase in celo težave s srcem.

Foto: Unsplash/Noelle Australia

Ves čas ste pod stresom

Skrb zase se začne v naši glavi. Naj gre za delo, družino, odnose ali splošno zaskrbljenost – stalni stres vpliva na naše zdravje. Visoke ravni stresnega hormona kortizola vodijo v nerazpoloženost, tesnobo, depresijo in slabše kognitivne funkcije.

Ves čas se počutite zaspani

Poleg tega, da si vzamete čas za vadbo in skrbite za dobro prehrano, je vaš nočni spanec ključnega pomena za zdravje. Če imate težave s spanjem ali pa nikakor ne morete zaspati je skrajni čas, da poiščete pomoč, saj se lahko pomanjkanje spanca odrazi tudi na drugih ravnega vašega življenja.

Foto: Unsplash/Matheus Frade

Trzanje mišic v nogah

Če večino dneva preživite v sedečem položaju za računalnikom ali pred televizijo, boste morda hitro spregledali trzanje mišic v nogah. A ti so pogosto posledica pomanjkanja magnezija, kar lahko na dolgi rok vodi v zdravstvene težave. V tem primeru je še toliko bolj smiselno uživati živila, bogata z magnezijem, kot so mandlji, bučna semena in banane.

Mravljinci v rokah in nogah

Občasno brnenje ali kurja polt je v redu, toda če vam roke in noge redno preplavijo »mravljinci« gre morda za pomanjkanje vitamina B12. Če pomanjkanja tega bistvenega hranila ne zdravimo, lahko vodi v anemijo.

Foto: Unsplash/Micheile Henderson

Vaša koža je super suha

Čeprav je verjetnost, da je suha koža povezana s hladnim vremenom velika, pa vas lahko ta pojav opozarja tudi na pomanjkanje zdravih maščob. Poleg dodajanja dnevne vlažilne kreme, ki je združljiva z vašim tipom kože, se priporoča, da na svoj jedilnik dodate več izdelkov, bogatih z dobrimi maščobami: avokado, orehi, olive itd.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.