Ste vložili sadje, zelenjavo? Skuhali marmelado? Imate vsako leto isto težavo, da se vam ozimnica hitro pokvari? Za vas imamo rešitev, da ne bo šel ves vaš trud v nič.
Čeprav je najverjetnejše, da boste vse pojedli že pred koncem zime, včasih kakšna vložena specialiteta preživi do pomladi. Pod pogojem, da se ne pokvari.
Celo popolno pripravljena vložena paprika se v dobro steriliziranem kozarcu lahko pokvari, če jo shranite na napačnem mestu.
Poglejmo, katera mesta, niso priporočljiva za shrambo ozimnice.
Bližina vira toplote
Včasih se zgodi, da gospodinje zaradi pomanjkanja prostora ozimnico pospravijo na kuhinjske police ali shrambo. Če je blizu grelnega elementa, je to zelo slabo mesto.
Tudi zgornje police kuhinjskih elementov nikakor niso priporočljive. Vsa toplota štedilnika in drugih električnih naprav, ki jih uporabljate, se zbira pri stropu v kuhinji, kar pomeni, da se kozarci segrejejo.
Odprta terasa
Ob hudi zmrzali lahko vsebina kozarca zmrzne in steklo poči. Po drugi strani pa se ob sončnem vremenu segreje in se tako potencialno pokvari.
Neenakomerna temperatura
Da bi ozimnica preživela, je pomembno, da ji zagotovimo približno stabilno temperaturo in tak prostor je klet. Prav tako ga ni priporočljivo imeti tam, kjer je prepih, na primer na tleh na hodniku, v omarah ob oknu, na zaprti terasi, kjer se okna odpirajo …
Svetloba
Za kozarce je najboljše poiskati temen prostor, saj močna svetloba pokvari kislo ozimnico. Osvetljene police torej ne pridejo v poštev.
Hladilnik
Ozimnice, pripravljen s sladkorjem, kot so marmelade, nikoli ne shranjujte v hladilniku. Nekako je primeren le za ozimnico z omejenim rokom trajanja, kot so kumarice, pa še to, ko je kozarec že odprt.
Mokro mesto
Klet pogosto velja za idealno mesto za shranjevanje ozimnice, saj ohranja stabilno nizko temperaturo in je vedno temna. Če pa je klet vlažna, to ni dobra možnost, plesen lahko okuži kozarce.