iStock_000056319420_Medium
Utrip mesta · zdravje & lepota

Najbolj pomemben pokazatelj, da je izbrana dieta ustrezna oziroma neustrezna, niso kilogrami in centimetri, ampak naše splošno psiho-fizično počutje. V kolikor namreč postanemo obsedeni s štetjem kalorij in čimprejšnjim izgubljanjem kilogramov, lahko naše telo doživi šok, ki se kaže v nihanju razpoloženja, slabi koži, neredni prebavi, oslabelem imunskem sistemu in vsesplošnem slabem počutju. Tukaj je 9 znakov, ki nam povejo, če je naša dieta (ne)ustrezna.

Preverimo 9 znakov, ki nam pomagajo pri prepoznavanju ustreznosti ali neustreznosti naše diete. Ljudje smo različni in kar nekomu ustreza, mogoče drugemu ne…

Dieta deluje, če…

1. Pokamo od energije

V kolikor jemo hrano, ki ustreza našim potrebam, se počutimo polni energije, zjutraj nam ni težko vstati in za dodatno stimulacijo ne potrebujemo kave in poživil.

2. Smo srečni

Naš občutek sreče je odvisen tudi od izbrane hrane, ki jo vsakodnevno vnašamo v telo. Odlično psiho-fizično počutje namreč hodi z roko v roki z uravnoteženo dieto, ki ne pozna hudih vzponov in padcev ravni krvnega sladkorja.

3. Imamo redno prebavo

Redna prebava je velik del zdravja. Z lahkimi jedmi, solatami in veliko sadja ter zelenjave pozitivno vplivamo na svojo prebavo, v kombinaciji z rednim gibanjem, ki črevesju pomaga pri njegovem delu, pa rednost le-te postane samoumnevna.

4. Ne doživljamo (nepotrebnih) izbruhov alergij

Alergije na hrano dandanes niso več nič nenavadnega. V kolikor poslušamo svoje telo, vemo na kaj se odziva dobro in na kaj ne ter se temu primerno tudi prehranjujemo.

5. Smo zadovoljni s svojim telesom

V kolikor smo pomirjeni s svojim telesom in jemo zdravo ter uravnoteženo zaradi samega dobrega počutja in ne toliko zaradi tega, da izgubimo še en kilogram, se to vsekakor pozna na dolgi rok. Ljudje, ki se držijo zdrave in svojemu telesu primerne diete skozi vse leto, namreč resnično vedo kaj je dobro splošno psiho-fizično počutje.

Dieta ne deluje, če…

1. Nimamo energije

Če težko vstajamo in še težje zdržimo do konca delovnika, je čas, da preverimo, če je z našo dieto vse v redu. Poleg osmih ur spanja na dan je za naše dobro počutje ključnega pomena tudi primerna prehrana, ki mora vsebovati dovolj beljakovin, vitamina D in vitamina B12.

2. Imamo probleme s prebavo

Stres, premalo gibanja in nezdrava prehrana vodijo do upočasnjenega metabolizma in problemov z opravljanjem velike potrebe. V kolikor je krivec prehrana, v svojo dieto vključimo več vlaknin in zdravih maščob.

3. Radi zbolimo

Slaba prehrana vpliva na naše počutje in zdravstvene težave. V kolikor se neprestano soočamo s prehladi, glavoboli, utrujenostjo, vnetji grla in ostalimi zdravstvenimi nevšečnostmi, je čas, da iz svoje diete izločimo procesirano hrano, sladkor, alkohol in ostale inflamatorne snovi.

4. Hrepenimo po določeni hrani

Hrepenenje po določeni hrani je način, na katerega nam telo skuša povedati, da mu manjka določenih snovi. V kolikor čutimo močno potrebo po slani hrani, nam na primer primankuje mineralov. Če nam paše sladko, najbrž potrebujemo več beljakovin. Temeljit vpogled v dieto nam vsekakor pove, česa ima naše telo dovolj in česa mu primankuje.

Sadno-zelenjavni prečiščevalni sok. Enodnevni spomladanski post s sadnimi in zelenjavnimi sokovi cover Deset zdravih alternativ jutranji kavi lepota Lepotni trendi za pomlad / poletje 2015 naslovna Produkt leta: Za dve skupini Tosaminih izdelkov ·