Lahki sendviči bogatega okusa, ki jih gotovo še niste jedli.
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Bodite iskreni – tudi vi se težko uprete sendviču, ne glede na to, da velja za nezdravega. In tako je verjetno prav, saj etiketa ‘nezdrav’ ne pomeni, da se mu morate odpovedati, ampak ga z malo domišljije lahko posodobite in tako naredite lahkotnejšo različico, ki je bogatejšega okusa.

Vsi ga jemo, a malokdo ve, kako je nastal. Pred mnogimi leti, kot legenda pravi, naj bi 4 grof Sandwicha John Montagu tarnal, da nima časa, da bi jedel, zato je služabnikom naročil, naj mu pripravijo ‘jed med dve rezini kruha’. In tako je nastal sendvič. THE END (konec).

Kdo je kriv zato, da danes jemo sendviče, ko ne vemo, kaj bi prigriznili, smo hitro razčistili. Mislite, da bomo tako hitro prišli tudi do odgovora, ali je sendvič zdrav obrok? Ker čisto vsi vemo, da je sinonim zanj NEZDRAVO. Je res tako?

Raziskovalci z ameriške univerze v Illinoisu so raziskovali, ali je sendvič zares nezdrava izbira. Več kot 25.000 ljudi je sodelovalo v devetletni raziskavi, v kateri so analizirali, kaj pomeni, če bi vsak dan pojedli vsaj en sendvič.

Do ugotovitve so prišli tako, da so primerjali kalorijski vnos posameznikov po različnih dneh: prvi dan so udeleženci pojedli sendvič, drugi dan so lahko izbrali jed po lastnem okusu. Po opravljeni analizi podatkov so primerjali razlike v kalorijskem vnosu posameznikov, ko so jedli sendvič in takrat, ko niso.

Ugotovili so, da so udeleženci tisti dan, ko so jedli sendvič, v povprečju zaužili dodatnih 100 kalorij z neko drugo hrano. Isti dan naj bi zaužili manj sadja in zelenjave, več so posegali po sladkih pijačah, maščobah in sladkorju. In zakaj se to zgodi?

Strokovnjaki menijo, da se ljudje na zavedajo, koliko kalorij je v njihovih sendvičih. V Subwayovi raziskavi so naprimer ugotovili, da so stranke mislile, da njihov sendvič vsebuje 500 kalorij manj, kot jih dejansko.

Strokovnjaki opozarjajo, da morda te številke niso tako visoke, vendar, če bi vsak dan pojedli sendvič, bi to po njihovih izračunih pomenilo, da ste v letu dni zaužili dodatnih 36.400 kalorij, kar pomeni 10,4 kilograma maščobe.

Zgornji podatki so morda alarmantni, vendar to ne pomeni, da se morate odpovedati sendvičem. Obstajajo številni načini, kako pripraviti lahek sendvič, ki vsebuje več sestavin, ki naj ne bi veljale za neškodljive.

KRUH

Ko izbirate kruh, naj bi bilo dobro, da preverite prehranske oznake. Pomembna naj bi bila količina natrija – sprejemljivo naj bi bilo, če ga kruh vsebuje 5 % ali manj. V trgovinah lahko najdete tudi alternative, kot so vaflji (riževi, koruzne).

SIR

Če delate sendvič, ponavadi izberete procesiran sir, ki naj bi vseboval veliko maščob. Bolj priporočljivo naj bi bilo, če izberete lahke sire, kot je feta. Če se resnično težko uprete svojemu najljubpemu siru, je potem priporočljivo, da narežete na zelo tanko rezino.

MESO

Priporočljivo naj bi bilo, da izberete meso, ki ga doma pripravite. V sendvič lahko date svežega piščanca ali govedino, ker naj bi se tako izognili vsem snovem, ki jih dodajajo v meso. Izberete lahko tudi zamenjave za meso, kot so krompir, humus, brokoli, gobe.

DODATKI

Dodatki, kot so zelenjava, sadje in doma narejen nama znaj bi bili veliko boljši kot majoneza, kečap in druge omake, ki jih kupite v trgovini.

Ko pomislite na sendvič, se verjetno spomnite osnovne šole, salame in groznega vonja, ki se širil po učilnici. Pozabite na travme, ker boste iz teh receptov pripravili sendviče, ki jih gotovo še niste jedli.

Sendvič za gurmane

SESTAVINE:

 • 4 žlice masla
 • 3 pakiranja mini mocarel
 • peteršilj v prahu
 • doma pripravljena omaka buffalo
 • 4 velike tortilje
 • modri sir (količina po želji)

PRIPRAVA:

Skuhajte piščanca in ga nato popecite. Dodajte mu omako buffalo in maslo. V pečici segreje tortilje. V vsako tortiljo položite ¼ piščanca, dve mini mocarele, peteršilj in modri sir. Tortiljo zavijte in razrežite po želji.

Zaužili naj bi 745 kalorij.

Sendvič za vegetarijance

SESTAVINE:

 • avokado
 • rezina kruha
 • žlica limone
 • ⅓ žlice soli
 • ⅓ žlice popra
 • listi sveže bazilike in drobnjaka
 • 3 mini mocarele

PRIPRAVA:

Na kruh položite mocarelo in rezine avokada (lahko je tudi speštan). Posujte poper in sol. Polijte limono in dodajte liste drobnjaka, bazilike.

S tem sendvičem naj bi zaužili 439 kalorij.

Fit sendvič

SESTAVINE:

 • 2 rezini kruha
 • 2 žlici namaza iz brusnic
 • na rezine narezane puranje prsi ali piščanec
 • sveži listi špinače
 • na tanko narezan modri sir

PRIPRAVA:

Rezini kruha namažite z namazom iz brusnic. Položite piščanca ali puranje prsi, špinačo in modri sir. Na že narejen sendvič položite režino kruha in ponovite postopek.

Zaužili naj bi 600 kalorij.


Screen Shot 2019-02-14 at 11.40.31 copy Recept: slastni pustni krofi z Nutello shutterstock_221167516 Recept: ocvrt polnjen francoski opečenec, zajtrk, ki ga boste oboževali shutterstock_316205402 Recept: čokoladna torta brez moke iz treh sestavin shutterstock_1160031550 To ni navaden smuti: zakaj je pol sveta ponorelo za zajtrkom v kozarcu? ·