IMG_2263
Utrip mesta · mobilno

Novi twingo prinaša ogromno novega, poleg nove in sveže oblike, novo platformo in povsem drugačno zasnovo od sedanje. In sicer sta motor in pogon (speljana) zadaj, kar je za seboj potegnilo bolj prostorno potniško kabino in boljšo porazdelitev teže. Znotraj pa pomeni povsem na novo ukrojeno kabino, več prostora in veliko zmogljive multimedije.

Novi Renault Twingo je s 3,6 metri celo nekoliko manjši od predhodnika, kljub temu pa prinaša bolj prostorno notranjost, boljšo okretnost in občutno manjši rajdni krog, ki namesto 10,55 metra, sedaj meri le 8,6 metra. Twingo III je tudi nekoliko shujšal in sicer se je teža zmanjšala za okoli 80 kilogramov in sedaj znaša od 864 do 943 kg.

Veliko novega je tudi znotraj, kjer potnike pričarajo povsem nova armaturna plošča, volanski obroč in prednja sedeža (z naslonjalom iz enega kosa), kljub novemu delovnemu okolju pa je občutna pripadnost znamki. Preseneti (pozitivno) spodaj sploščen volanski obroč, manj navdušeni pa smo bili nad dejstvom, da so stekla v drugi vrsti pomična le bočno, kot pri starih “yugecih”, če vam spomin seže tako daleč.

Prostora v obeh sedežnih vrstah je nekoliko več kot prej, je pa sedenje tudi podobno visoko, kar zna koga tudi motiti. Enako velja tudi za dejstvo da twingo III ne premore merilnika vrtljajev, lahko pa to vlogo kakor tudi vlogo navigacija in asistenta ekonomične vožnje (driving eco2 app.) prevzame kar vaš pametni telefon, ki ga lahko enostavno umestite na audio napravo in z njo (oz. z avtom) povežete prek bluetooth povezave.

Po novem ima twingo lahko tudi navigacijo in sicer sta sedaj na voljo kar dve: prva je prej omenjeni sistem R&Go, kjer vaš pametni mobilnik preprosto priklopite na priloženi nosilec, preko bluetooth povezave in posebne aplikacije pa potem uporabljate navigacijo. Karte za Slovenijo in okoliške države so zastonj, za ostale (npr. Zahodno Evropo) je potrebno doplačati. Drugi sistem pa je že znani R-link, kje v twingu dobil še končnico evolution, ki pomeni drugo generacijo tega multimedijskega sistema.

Kupci lahko izbirajo med štirimi osnovnimi paketi opreme: authentique (načrtujejo zelo malo prodanih), expression (ročna klima, omejevalnik hitrosti, ESC, električni paket, audio napravo, sistem R&Go, LED dnevne luči) in dynamique(meglenke,alu platišča, tempomat, usnjena volan in prestavna ročica, karoserija v celoti v barvi), paket sport pa pomeni nadgradnjo slednjega in kot ime pove zasleduje večjo mero športnosti. Slednji tako primakne še delno usnjene sedeže, ačuminijaste pedalke in vrh prestavne ročice ter več barvitosti v notranjosti). Na voljo pa so tudi številni dodatni paketi opreme, kot so: paketi udobje, techno, sedeži, varnost, ipd. Med dodatki najdemo tudi sisteme kot je lane assist, ki ga v tem segmentu nismo vajeni, na voljo pa so tudi parkirna pomagala in ogrevana prednja sedeža.

PREBERITE ŠE: Test: Renault Twingo Sport 1,6 16V

Motorno paleto sestavljata dva bencinska motorja: SCe70 in TCe90, kjer prvi pomeni 1,0-litrski atmosferski agregat, ki razvije 51 kW, drugi pa znani 0,9-litrski turbo, ki zmore 66 kW in 135 Nm navora. Pri motor porabi od 4,2 do 4,5-litra in izpusti od 95 do 105 gramov CO2, turbo bencinar pa se zadoovlji z 4,3 litra goriva in emitira 99 gramov CO2.

Menjalnik je za zdaj le petstopenjski ročni, tekom prihodnjega leta lahko pričakujemo še EDC prestavno avtomatiko. Različica RS za zdaj ni načrtovana, naj pa bi jo sodeč po virih blizu tovarne le lahko pričakali čez dve leti. Cene se pričnejo 8.990 evrih in končajo pri 11.990 evrih, vsem kupcem pa uvoznik ponuja še tisoč evrov dodatnega popusta, tako da se cene pričnejo malenkost pod osmimi tisočaki.

Odpri galerijo

seat Test: Seat leon ST FR – Vse kar si športni očka lahko želi 2015-Mazda-MX-5-7 Mazda MX-5 – najbolj prodajani roadster vseh časov po desetletju dobil naslednika renault_ZOE_predstavitev_021 Renault ZOE – prava kombilimuzina C-segmenta Twizzy Renault Twizzy – električni štirikolesnik za mlade · ·