fbpx

Detoks ali razstrupljanje telesa: poletje je idealen čas za čiščenje telesa

Kako si očistimo telo!

Foto: The Lazy artist/Pexels

Ker je danes v okolju veliko več toksinov in strupenih snovi je za naše zdravje ključnega pomena, da svoje telo razstrupimo in očistimo.

Čedalje več ljudi se zaveda, da živimo v okolju, polnem strupov. Zato ni dovolj, da se očistimo samo od zunaj, temveč je priporočljivo tudi čiščenje telesa, torej razstrupljanje. Za telo je poletje najbolj primeren čas. Zaradi vročine se potimo, tako da telesu že s tem pomagamo odstraniti toksine. Kadar je v telesu le teh preveč, se pregreva in izdatno znoji.

Po nasvetu strokovnjakov je telo občasno potrebno očistiti in se z razstrupljanjem znebiti škodljivih snovi. V kolikor želite razbremeniti jetra, ki so naš največji zaveznik pri čiščenju telesa, morata v telo vnesti živila, ki spodbujajo razstrupljanje telesa – lubenica, limona, kopriva, solata in .sveža zelenjava

Lubenica

Lubenica vsebuje velike količine L-citrulina, aminokisline, ki se v ledvicah pretvori v aminokislino l-arginin, ki iz telesa odstrani amoniak in druge toksine. Prav tako je lubenica dober vir kalija, ki podpira ledvice in je v veliko pomoč pri čiščenju telesa, poleg tega pa pomaga pri izgubi neželene teže.

Poleti jejte lubenico, saj čisti telo.
Foto: Evgenia Basyrova/Pexels

Limona

Zjutraj na tešče popijte kozarec sveže limonade brez sladkorja. To spodbudi prebavni sistem. Jetra imajo rada limono, saj ta stimulira in raztopi sečno kislino in druge toksine v telesu. Limona alkalizira telo in pomaga obnoviti ravnovesje telesnega pH.

Kopriva

Koprivin čaj je odličen za poletno čiščenje telesa. Kopriva naravno spodbuja telo k čiščenju in deluje protivnetno. Pozitivno vpliva na trebušno slinavko in pomaga zniževati krvni sladkor ter čisti kri. Spodbuja delo črevesja, krepi imunski sistem in čisti sečne poti.

Zelenjava

Poleti uživajte solate iz različnih vrst zelenjave. Posezite po mladi špinači, ohrovtu, blitvi z zeleno, korenju. Rdeča pesa je izjemno bogata z antioksidanti, vitamini, kalcijem in železom, zaradi česar je odlična hrana za razstrupljanje telesa.

Meso si privoščite enkrat na teden. Posezite po solatah.
Foto: Karl Solano /Pexels

Lahko si pripravite napitek iz rdeče pese, korenčka, koščka jabolka in zelene. Vse skupaj zmešajte v blenderju.

V poletnem času je dobro, da mesa ne uživate preveč, saj je težko prebavljivo. Vsaj enkrat na teden ga odstranite z jedilnika in ga nadomestite z lahko prebavljivimi rastlinskimi beljakovinami – grahom, stročnicami, fižolom in lečo. Kombinirajte jih s polnozrnatimi živili, kot sta rjavi riž in ajdova ali ječmenova kaša. Za večerjo izberite svež sir s čičerikinim namazom in domač koruzni kruh.

Za razstrupljanju telesa je pomembno tudi gibanje, saj s potenje odstranjujete toksine iz telesa. Zato pojdite večkrat na sprehod, telovadite in se rekreirajte v naravi. Zvečer igrajte badminton, nogomet ali košarko s prijatelji, kolesarite ali rolajte. Če ste na morju, veliko plavajte.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!