fbpx

Najboljši pametni telefoni 2020

Izbor telefona leta 2020

Pametni telefoni so leta 2020 naša praktično edina multimedijska naprava. Predmet, s katerim imamo največ stika in postaja naš kibernetski podaljšek možganov. Če nam je to všeč ali pa tudi ne. Brez pametnega telefona bi težko shajali. Tudi zato je izbor najboljšega telefona leta zelo zahtevna naloga, ki smo se jo v našem uredništvu lotili na nekoliko edinstven način. To so torej najboljši pametni telefoni 2020.

Vsakdo lahko danes v Google vpiše iskalni niz in preveri, kako so globalna tehnološka uredništva specializiranih medijev glasovala o pametnih telefonih leta 2020 in katere pametne telefone vselej postavljajo na najvišje pozicije. Tu se letos v teh seznamih skoraj vedno znajde nova serija pametnega telefona iPhone 12, premijski pametni telefoni Samsung serije 20, skoraj vsa uredništva pa izbirejo vsaj en model proizvajalca OnePlus. Tako pri našem izboru težko izjemno odstopimo od “splošne izbire”, saj je svet pametnih telefonov že nekaj let definiran z nekaterimi ključnimi igralci, ki vselej zasedajo najvišje pozicije. Lahko pa svojo izbiro nekoliko bolje obrazložimo in definiramo ter izbiramo glede na prostor, v katerem se nahajamo. Na ta način lahko sestavimo seznam, ki bo bližje Slovencem, ki smo znani po tem, da pri telefonih ne varčujemo pretirano, saj imamo enega izmed najbolj specifičnih trgov pametnih telefonov, z izjemnim odstotkom nakupov pametnih telefonov na t.i. vezavo. Ta je na nek način nesorazmeren izjemnim “osebnim” stroškom, glede na standard, ki smo ga pripravljeni plačati za svoje telekomunikacijske storitve in naprave. Slovenci radi “furamo” odlične in nadpovprečne telefone. Predvsem, ko se primerjamo z nekaterimi najbolj razvitimi narodi. Na začetku poglejmo nekatere ključne tehnološke lastnosti, ki so skupne mnogim najboljšim pametnim telefonom v letu 2020 in so letos postavljaje nove trende.

Tehnološki trendi na področju pametnih telefonov 2020

(5G, procesorji 5 nm, zasloni s 120 Hz, odlični nizkocenovci)

Na področju napredka je letošnje leto izjemno zanimivo. Prav vsi premijski telefoni so dobili povezljivost 5G, ki je zaenkrat še nihče ne more izkoristiti v celoti, ker v praksi tehnologija ni implementirana s strani operaterjev. V Sloveniji jo v “živo” z uporabniki trenutno testira le Telekom. Kupiti telefon s 5G leta 2020 torej ni nikakršna nuja, tudi iz drugega enostavnega razloga, da pokritosti s signalom 5G vsaj še dve leti ne bo tolikšna, da bi lahko to tehnologijo izkoristili v vsakodnevnem življenju. Prej bo povprečni uporabnik po vsej verjetnosti že kupil nov telefon, ki bo tudi v razredu nizkocenovcev leta 2022 omogočal tehnologijo 5G. Tako se včasih zgodi, da določena tehnologija enostavno prehiteva. Ali pa se pojavi in bistveno ne spremeni uporabniške izkušnje povprečnega uporabnika. Nekako tako je s procesorji, ki v letu 2020 v najboljših napravah uporabljajo 5 nm tehnologijo gradnje procesorjev. Uporabniki bomo vse skupaj opazili pri nekoliko boljši ročnosti baterije, saj so tovrstni procesorji varčnejši. Tisti najbolj zahtevni uporabniki pa bodo morebiti zaznali nekoliko hitrejše delovanje telefona, a ti bodo izjemno redki. Prav ti so tudi tisti, ki bodo cenili še eno novo tehnologijo, hitrejšo frekvenco osveževanja zaslona telefona, ki je letos dosegla številko 120 Hz. Ta je resnično opazna le pri igranju iger, drugače pa predstavlja popolno potrato resursov, predvsem na strani baterije pametnega telefona. Večina telefonov pa v “normalnem” delovanju uporablja precej nižje vrednosti. Tudi zaradi vsega navedenega je eden “posledičnih” trendov nova odličnost v razredu nizkocenovnih telefonov. Ti telefoni v razredu do 300 evrov ponujajo praktično vse ključne lastnosti nekajkrat dražjih premijskih modelov. Zmanjšana pa je predvsem razlika v uporabniški izkušnji med poceni in premijskimi napravami. Poceni nizkocenovni telefoni se nič več ne “zatikajo” in imajo dobre zaslone ter velikokrat ogromne baterije. Večja razlika je še vedno pri foto in video zmožnostih. A se tudi ta iz leta v leto zmanjšuje. Se pa za prihodnost nakazuje tudi trajnostni trend. Tega je letos začel poudarjati Apple, katerega telefoni že nekaj časa veljajo za bolj “trajnostne”, tudi s stališča povprečne starosti telefona in uporabne dobe. Tej trajnosti letos tako dodajajo tudi ekološko trajnostno komponento in se zavezujejo, da bodo v prej kot 10 letih postali ogljično nevtralno podjetje. Eden glavnih razlogov, da so zmanjšali “embalažo” svojih telefonov in ukinili nekatere dodatke, kot je običajni polnilec.

Naš izbor najboljših pametnih telefonov 2020

V uredništvu smo pri oceni telefona upoštevali več faktorjev. Za glavno vodilo smo torej vzeli razmerje med ceno in kakovostjo oziroma t.i. “price performance” in mu priključili vse ostale standardne ocenjevalne elemente, kot so dizajn, specifikacije, itd. in dobili sledeč zanimiv seznam zmagovalcev posamezne kategorije.

Najboljši nizkocenovni pametni telefon

Xiaomi Note 10 Lite

Xiaomi Note 10 Lite

Xiaomi vselej pripravlja lepe naprave, a je prav Mi Note 10 Lite tista, ki resnično izstopa. Oblikovan je namreč tako zelo usklajeno, da bi napravi zlahka pripisali nekajkrat višjo ceno. Vse se začne s 6,47-palčnim zaslonom AMOLED, ki je ukrivljen in ima zelo minimalne okvirje. Za selfie kamero je zareza minimalna “solzica”. Telefon je na voljo v treh čudovitih barvah (Glaciar White, Midnight Black in Nebula Purple), od katerih ima vsaka zelo izrazit videz, ki tokrat ni prav nič kičast. Pod površjem je procesor Qualcomm Snapdragon 730G, 6 GB RAM-a, 64 ali 128 GB prostora za shranjevanje in resnično ogromna baterija s 5.260 mAh. V oddelku kamer pa boste našli glavno kamero s 64 MP, izjemno širokokotno kamero z 8 MP ter makro kamero z 2 MP, ki ji družbo dela globinski senzor s 5 MP.

Za nakup: zaslon AMOLED z ukrivljenimi robovi; na voljo v čudovitih barvah; procesor Snapdragon 730G; zmogljiv sistem kamer; velika baterija

Najboljši srednjerazredni pametni telefon

OnePlus Nord

OnePlus Nord

Blagovna znamka OnePlus se prav z modelom Oneplus Nord vrača k svojim koreninam – nizkocenovni odličnosti. Na “strojni” strani tako ponudi skoraj neverjetne specifikacije, ki jim kraljuje zaslon z 90 Hz in tehnologijo AMOLED ter ločljivostjo Full HD. Zaradi osveževanja fekvence slika teče izjemno gladko. Zaslonu, ki je tako fantastičen, dela družbo Snapdragon 765G in velika baterija, ki jo je moč polniti s 30 W. Kar zadeva programsko opremo, OnePlus Nord poganja OxygenOS, ki temelji na Androidu 10. Odlično zapakiran in očiščen sistem, ki ga lahko samo hvalimo.

Za nakup: zaslon AMOLED z 90Hz; odlično delovanje in specifikacije; dolgo delovanje baterije; hitro polnjenje s 30 W; implementacija Androida

Nakup pametnega telefona brez DDV na Amazon Business

Slovenske pravne osebe, zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost! V kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik.

REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Najbolj privlačen pametni telefon pod 500 evri

Motorola Edge

Motorola Edge

Motorola se zagotovo vrača. Imajo najboljši telefon v razredu pod 200 evri, Motorolo G8, in po mnenju našega uredništva najbolj “vroč” paket v razredu pod 500 evri. Letos maja je namreč ta blagovna znamka predstavila model Motorola Edge, ki s svojimi 6,7 palci spada med večje telefone in prinaša mnogo odličnosti. Prva je vsekakor zaslon OLED, ki se osvežuje s frekvenco 90 Hz in je zaobljene oblike, ščiti pa ga Gorilla Glass 5. generacije. Senzor za prstni odtis je skrit pod zaslonom, kjer mu družbo dela odličen procesor Snapdragon 765G, ki mu hkrati omogoča prenos podatkov s tehnologijo 5G. Drobovje se hrani na precej veliki bateriji, ki premor kar 4.500 mAh in jo lahko hitro napolnimo z do 18 W. Na žalost brezžično polnjenje ni na voljo.

Za nakup: odlično oblikovanje in celovit videz telefona; fantastičen zaslon OLED z 90Hz; velika baterija s kar 4.500 mAh; odlična cena za paket

Najboljši pametni telefon Android v premium razredu

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra

Ko gre za najboljši telefon leta z Androidom, ima Samsung vsako leto glavnega kandidata za zmago. V trenutku, ko pa svojim izdelkom doda besedo “Ultra”, pa celotno igro dvigne še na nekoliko višji nivo. In tako je tudi z modelom Galaxy S20 Ultra, ki se načeloma od običajnega (serija S20 Plus), razlikuje v malenkostih, ki pa niso nepomembne in mu dajo tisto odločujočo prednost, ki ga naredi za Android telefon leta 2020. Za začetek je nekoliko večji od običajnega S20+ in postreže z zaslonom kar 6,9 palcev. Ima nekoliko boljši senzor selfie kamere, ki zmore namesto 10 MP kar 40 MP ter malce večjo baterijo, ki ima 5.000 mAh in jo je moč hitreje polniti, kot pri običajnem S20+, torej s kar 45 W. Sicer se tu razlike počasi zaključijo, a malenkosti vseeno pretehtajo, ko gre za naziv najboljši Android telefon. Tako celovitega paketa enostavno ne ponuja noben proizvajalec.

Za nakup: v kolikor želite ultimativen telefon, ki ne sklepa nobenih kompromisov; izjemen nivo izdelave – primerljiv le z napravami Apple; zanimiv dizajn; najboljši zaslon med vsemi pametnimi telefoni

Najboljši pametni telefon pri razmerju med ceno in kakovostjo

Oppo Find X2 Pro

Oppo Find X2 Pro

Oppo Find X2 Pro je edini pravi tekmec seriji Samsung Galaxy S20 za krono najboljšega telefona Android in je trenutno najboljši telefon, ko gre za razmerje med ceno in kakovostjo v svetu Androidov. Poganja GA Snapdragon 865 in je tudi zato resnično hiter telefon, medtem ko zaslon OLED s 120 Hz povzroča veselje pri uživanju multimedije. Tudi ročnost baterije je več kot odlična in omogoča najhitrejše polnjenje z močjo kar 65W. To nadomešča manjko brezžičnega polnjenja Qi. Oppo Find X2 Pro pa podpira tudi prenos podatkov s tehnologijo 5G. Odličen pa je tudi sistem kamer, ki ga podpira nov Sonyjev senzor IMX689 in ustvarja čudovite fotografije. Omogoča tudi 10-kratni hibridni zoom in 60-kratni digitalni zoom.

Za nakup: osveževanje zaslona 120Hz; najhitrejše polnjenje s 65W, Snapdragon 865

Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo za iOS

Apple iPhone 12

Apple iPhone 12

Njegov predhodnik Apple iPhone 11 je bil daleč najbolj prodajan telefon leta. Applov največji prodajni adut. Tudi zato letos Apple ni skoparil pri modelu iPhone 12 in slednjemu namenil veliko odličnosti njegovih večjih “bratov”. Tako je največji preskok pri zaslonu pametnega telefona, ki je enak kot pri različici Pro, enako pa je tudi drobovje, kjer bije procesor A14 Bionic z nekaj manj RAM-a. Večja bistvena razlika je v sistemu kamer, ki sta kot običajno le dve. Torej manjkata teleobjektiv in senzor Lidar. A tega večina uporabnikov ne bo pogrešala. Nekoliko manj premijske so tudi barve telefona, a to je že stvar popolnoma individualnega okusa in izbire. Bistvo je vsekakor cena, ki je za svet Appla še vedno izjemno zanimiva in telefon umešča na zanimivo mesto. Za večino uporabnikov je prav iPhone 12 daleč najboljši telefon leta 2020. To bodo pokazale tudi prodajne številke.

Za nakup: največji napredek v primerjavi s predhodnikom; odlična fotografija in video; razmerje med ceno in kakovostjo; ohranjanje vrednosti

Najboljši velik pametni telefon 2020

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Ko gre za ultra velike telefone, meri namreč kar 6,9 palca, je serija Note vedno tista, ki postreže z najbolj celovitim telefonom. In tudi letos ni nič drugače, saj Samsung Galaxy Note 20 Ultra prinaša praktično vse. To pomeni, da je v tem telefonu vse “ultra” in na najvišjem možnem nivoju. Trojni sistem kamer z glavnim senzorjem 108 MP je posvojil od “manjšega brata” S20 Ultra. Fotografija in videografija sta tako na najvišjem možnem nivoju. Note pa je tudi tisti androidni telefon, ki je najboljši za video producente. Dela torej najboljši in najbolj stabiliziran video. Procesorju Exynos 990 dela družbo kar 12 GB delovnega spomina. Vse skupaj pa podpira prenos podatkov s tehnologijo 5G, kar je v tem cenovnem razredu 2020 standard. Pregovorno odličen pa je tudi zaslon, ki se osvežuje z 120 Hz in je v tehnologiji AMOLED 2X. Poleg hitregabrezžičnega polnjenja iQ s 15 W, omogoča klasično hitro polnjenje s 25 W. Je seveda vodotesen po standardu IP68, kar je že skoraj logično. Njegova največja prednost pred konkurenco pa je vsekakor pisalo, ki je njegov zaščitni znak in ob uporabi povzroča določeno odvisnost. Tudi zato “Note uporabniki” velikokrat ostanejo “Note uporabniki”.

Za nakup: ogromen telefon, ki bo v vaših rokah pričaral kinomatografsko izkušnjo; pisalo S Pen povzroča pozitivno odvisnost in je tisto nekaj kar ga resnično loči od ostale konkurence; nivo izdelave je na najvišjem možnem nivoju

Najboljši telefon leta 2020

Apple iPhone 12 Pro

Apple iPhone 12 Pro

Novi iPhone 12 Pro je enostavno celovit paket. Njegova velikost s 6,1 palca se zdi pravšnja velikost telefona za večino uporabnikov. V primerjavi z lanskoletnim modelom pa je v tem segmentu nekoliko zrasel in ne ustvarja tolikšne potrebe po večjem modelu MAX. Prav tako hvalimo oblikovanje, ki sicer na prvi pogled ni drastično spremenjeno, a ko držiš telefon v roki ti je jasno, da gre za popolnoma nov telefon, ki z lanskim nima veliko skupnega. V notranjosti se skriva procesor A14 bionic s 5 tehnologijo 5 nm, ki je brez dvoma najboljši procesor v industriji in ga bomo kmalu videli tudi v novih prenosnikih Apple. Podpira prenos podatkov s tehnoligijo 5G. Seveda je močno izboljšan tudi sistem kamer s poudarkom na “boljših objektivih” in z dodatnim senzorjem Lidar, ki pomaga pri avtofokusu in globinski zaznavi. Za videografe je to najboljši telefon, ki letos video dviguje še na višjo raven. Tako lahko zajema video v 4K s kar 60 fps in podpira Dolby Vision HDR. Fotografije pa lahko zajemate v formatu RAW. Obstaja “ne tako” hitro polnjenje z 20 W, a je pri tem potrebno upoštevati, da je baterija manjša kot pri običajnih telefonih, saj pri Applu znajo sestaviti pravšen paket pogramja in stroja. Na koncu mogoče še ne tako zelo nepomembna lastnost: odlični zvočniki, za super uporabniško izkušnjo pri užitkanju glasbe ali filmov. Če k temu prištejemo odličen operacijski sistem iOS 14, postane zgodba skoraj idealna in rahlo kičasta. Tudi zato ga je izjemno lahko postaviti na sam vrh.

Za nakup: pregovorno ohranjanje vrednosti telefona; močno izboljšan sistem kamer; najbolj celovit telefon; operacijski sistem iOS

Nakup pametnega telefona brez DDV na Amazon Business

Slovenske pravne osebe, zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost! V kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik.

REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Še nekateri telefoni, ki jih enostavno ne smete spregledati v letu 2020

Zgoraj navedeni telefoni so očitni zmagovalci, a je letošnje leto izjemno posebno. Tudi zato smo pripravili dodaten izbor telefon, ki izstopajo po eni ali skupku lastnosti ter dodali nekaj novih kategorij, med katerimi nas je letos še posebej prijetno presenetil Sony z modelom Sony Xperia 1 II. Je namreč eden od tistih telefonov, ki so letos najbolj konkretno napredovali. Res škoda, da se teh telefonov proda tako zelo malo.

Najcenejši telefon s 5G: Realme X50 5G / 305,79 €
Najboljši zaslon: OnePlus 8 Pro / 720,14 €
Najboljši telefon za filme: Sony Xperia 1 II / 999,58 €
Najzmogljivejši telefon: OnePlus 8T / 599,00 €
Najboljši Googlov telefon: Pixel 5 / 800,00 €

Aktualne najboljših pametnih telefonov ter cene in nakup preko spodnjih povezav

Zadnja posodobitev 2022-08-10 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

 

Dodatne Informacije

Opomba
Cene v tem zapisu so dinamične narave in se lahko spremenijo. Povezave v tem zapisu lahko vsebujejo partnerske linke.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!