fbpx

Napaka v komunikaciji, zaradi katere propadejo zakonske zveze in partnerski odnosi

Foto: Jakob Owens / Unsplash

Komunikacija je in bo vedno ključ do uspešnega partnerskega odnosa. Pomislite, kakšna je med vama? Ali počneta veliko napako v komuniciranju, ki lahko uniči vajin odnos? Vas zanima katero?

Učinkovita komunikacija je eden najpomembnejših vidikov partnerskih odnosov, ampak, ko partnerji igrajo “igro krivde”, nihče ne posluša in ne sliši, kaj se jim govori. Neprestano prelaganje krivde se zlahka spremeni v težavo, ki vodi do prekinitve razmerja.

Zakonsko življenje ali partnerska zveza nista vedno dobra in zabavna

Včasih se boste počutili frustrirano, ker vas partner ne bo poslušal. Če bo to trajalo dlje časa, se lahko razmerje spremeni v “igro krivde”, ki je napolnjena z nagajanjem, kritiko in seštevanjem napak.

Vsi gredo skozi različne težave v odnosih, toda ko se obstanete v razmerju, kjer nenehno eden drugega krivita za težave, vam takšna komunikacija, ne bo pomagala rešiti težav. Sčasoma se bodo razmere poslabšale.

Včasih vam lahko načini, kako se zaščitite pred bolečino, povzročijo še več bolečine. Če se v odnosu ne počutite najbolje, se je najlažje zaščititi tako, da seštevate partnerjeve napake. Le to sčasoma pripelje odnos v stanje kritiziranja in prelaganja krivde.

V največjem navalu jeze, se odmaknita drug od drugega. Dajta si čas! Foto: Priscilla Du Pereez / Unsplash

Posledica komunikacije, ki temelji na vzajemni krivdi, je, da se številni pari sčasoma zataknejo v negativni vzorec interakcije, krivda, prezir in kritika pa so močni napovedovalci razpada in ločitve.

Ste se znašli v situaciji, ko se vam zdi, da se s partnerjem ves čas obtožujeta, namesto da bi ugotovili, v čem je težava in jo rešili? Pametna komunikacija je preprost in brezplačen način, s katerim lahko preprečite, da bi krivda in zamere postale nepremostljive ovire v vašem odnosu.

Načini, s katerimi lahko sporočite svoja čustva, ne da bi krivili partnerja

1. Izrazite svoja čustva tako, da stavek začnete z “jaz” namesto z “ti”.

2. Začnite pogovor, ko se “ohladite”, namesto da bi reagirali v trenutku, ko ste razburjeni.

3. Poiščite primeren čas za začetek pogovora, najbolje takrat, ko sta oba mirna.

4. Če se situacija stopnjuje, povejte svojemu partnerju, da takrat ne morete imeti pogovora in se ob umiritvi vrnite k njemu.

5. Preden izrazite svoja čustva, pomislite, kako bi se druga stran lahko odzvala.

Komunikacija je orodje, ki lahko okrepi vaš odnos!

Umirita se in se začnita pogovarjati o svojih občutkih. Foto: Radu Florin / Unsplash

Včasih se je težko umiriti in se pogovarjati o občutkih, ne da bi za to krivili nekoga. Obstajajo načini, kako doseči komunikacijo, v katerihne bo negativnih vzorcev in v kateri boste bolečino izrazili na način, ki bo še okrepil vaš odnos.

Včasih tega ne boste mogli narediti sami, tedaj poiščete pomoč strokovnjaka, ki vam bo s svojimi nasveti olajšal celotno situacijo. Ko se s partnerjem prenehata obtoževati in začneta dejansko komunicirati brez obtoževanj, boste začeli razumeti, kako se počuti, in se odzvati na ustreznejši način (in obratno).

Da bi imeli zdrav odnos, morate preprosto delati na komunikaciji in načinu odzivanja. Ko začnete govoriti o tem, kako se počutite, ne da bi pri tem pokazali s prstom na nekoga, bo vaš odnos postal boljši.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!