fbpx

Nihče ne zmore vsega sam: 3 koraki, kako brez sramu prositi za pomoč

Foto: envato

Prositi in sprejeti pomoč sočloveka je za mnoge zelo težko, četudi se tisti, ki bi jim pomagal, uvršča med njihove najbližje. Do tega po navadi pride zato, ker kot otroci niso bili slišani in so se morali naučiti zase poskrbeti sami. Vendar pa se čisto vsak kdaj znajde v položaju, ko potrebuje nekoga, ki bi mu pomagal. Zato smo vam pripravili 3 korake, s katerimi boste lažje in brez sramu prosili za pomoč.

1. Priznajte si, da pomoč potrebujete

Velikokrat sami sebi nočemo priznati, da se nam je nabralo preveč obveznosti ali pa zaradi stiske preprosto ne zmoremo več. Vendar pa je najslabše, kar lahko storite, da čakate do zadnjega trenutka, saj se vam bo tako nalog nabralo še več oz. bo bolečina še hujša.
Ne glede na to, ali potrebujete, da vam nekdo pomaga pri službenih ali družinskih obveznostih ali vam manjka čustvena opora, je prvi korak, da si priznate, da pomoč potrebujete. To ne pomeni, da ste nesposobni ali šibki. Nihče ne zmore čisto vsega sam: tako kot vi brez težav pomagate svojim najbližjim, bodo tudi oni pripravljeni pomagati vam.

Vsakemu je kdaj vsega preveč, zato ne čakajte predolgo Foto: Yaroslav Shuraev / Pexels

2. Raziščite, zakaj vam je težko

To, da nekoga prosite za pomoč, vas ne bi smelo napolniti z občutki krivde in sramu. Če se vam to dogaja, je zato najbolje, da ugotovite, kje leži vzrok. Le-ta pri večini izvira iz otroštva, v katerem njihove potrebe niso bile zadovoljene ali pa so bili naučeni, da prositi za pomoč predstavlja osebni poraz. Spomini so lahko boleči, vendar pa se morate z njimi soočiti in jih predelati, ob čemer ne smete pozabiti, da to, kako so se odrasle osebe obnašale do vas v otroštvu, nikakor ni bila vaša krivda. Že to, da se zavedate, da so vaši vzorci napačni, je odličen začetek.
Če vzroka ne najdete ali pa se vam zdi, da se z njim ne morete soočiti sami, svetujemo, da si poiščete strokovno pomoč.

3. Zavedajte se, da ranljivost ni šibkost

Če ste bili v otroštvu navajeni zase poskrbeti sami, na ranljivost morda gledate kot znak šibkosti ali nevarno situacijo, v kateri lahko druga oseba vaše “pomankljivosti” kasneje uporabi proti vam. Vendar pa je resničnost povsem drugačna: ranljivost je znak poguma in priložnost, da se s prijateljem ali partnerjem še bolj čustveno povežeta in odnos nadgradita. Druga oseba jo velikokrat razume tudi kot dokaz, da ji zaupate in jo cenite.
Sploh v partnerskem odnosu je prositi za pomoč zelo pomembno, saj se v nasprotnem primeru vaš partner lahko počuti odveč in se začne spraševati, zakaj mu ne zaupate. Zato je najbolje, če razvijate komunikacijo in mu razložite, zakaj vam je določene potrebe izraziti težko, da pa na tem delate in se trudite.

Ranljivost vama bo s partnerjem omogočila, da se še bolj čustveno povežeta Foto: Yaroslav Shuraev / Pexels

4. Za prejeto pomoč se ne opravičujte

Mnogi so v otroštvu pridobili tudi vzorec, da je ljubezen transakcijska. To pomeni, da morate, če vam nekdo na kakršen koli način pomaga, to gesto takoj vrniti. To ni res. Da, v prijateljstvu ali partnerskem odnosu je normalno, da si medsebojno pomagamo, ko drug drugega potrebujemo, vendar pa to, da ste pomoč sprejeli, ne pomeni, da ste osebi nekaj dolžni.
Ko vam nekdo pomoč ponudi, se preprosto zahvalite in mu dajte vedeti, da to cenite. Nikar se ne opravičujte: to, da vam nekdo pomaga, ne pomeni, da ste mu v breme. Zaslužite si ljubeče, tople odnose, ki so polni zaupanja in bližine. Ne dovolite, da bi vas vzorci iz otroštva definirali.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!