fbpx

Ponavljajoče sanje in nočne more so povezane z vašim mentalnim zdravjem

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Sanje se uvrščajo med tiste pojave, ki jih znanost še ne zna popolnoma razložiti. Najbolj skrivnostne pa so gotovo ponavljajoče se sanje: torej sanje, ki jih doživljate mesečno, tedensko ali celo vsako noč. Pozanimali smo se, kaj bi take sanje lahko pomenile in kako se jih, če niso najbolj prijetne narave, lahko znebite.

Če se vam zdi, da kar naprej sanjate enake prizore, še zdaleč niste edini. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskavami na področju spanca, poročajo, da so ponavljajoče se sanje zelo pogoste. Včasih so take sanje prijetne narave, še večkrat pa se zgodi, da ljudje doživljajo enako oz. podobno nočno moro znova in znova. Če se to dogaja tudi vam, se gotovo sprašujete, kje bi lahko ležal vzrok za to in kako take sanje preprečiti.

Se vam sanje kar naprej ponavljajo? Foto: Ksenia Chernaya / Pexels

Kaj je lahko vzrok za sanje, ki se ponavljajo?

Vzroki za ponavljajoče se sanje se od posameznika do posameznika lahko razlikujejo, odvisno pa je tudi, ali govorimo o prijetnih ali grozljivih sanjah. Če gre za prve, torej sanje tople, romantične ali seksualne narave, njihovo ponavljanje preprosto pomeni, da o neki osebi veliko razmišljate, jo pogrešate ali pa si želite njene bližine. Včasih tudi preprosto velja, da je na vas naredila velik vtis.

Kaj pa, če gre za nočne more? Nasplošno za sanje velja, da na plan prikličejo tiste misli, ki smo jih zakopali globoko v podzavest. In velikokrat so to travmatični spomini, ki jih naši možgani še niso predelali. To ne pomeni, da boste v sanjah še enkrat doživeli neko travmatično izkušnjo, ampak da lahko sanje v vas prebudijo občutke, ki ste jih doživeli v najbolj bolečih trenutkih. Najpogostejši so strah, sram in občutki nemoči.

Kaj pa, če so se vam ponavljajoče sanje pojavile kar naenkrat? To bi lahko pomenilo, da ste travmatično izkušnjo doživeli nedolgo nazaj, še večkrat pa se vzrok skriva v zunanjih dejavnikih, ki so spodbudili vašo čustveno nestabilnost. To so lahko stres, izgorelost, skrbi in konflikti. Če si v času dneva ne dovolite, da bi o težavah spregovorili oz. si jih sploh priznali, se bo skoraj zagotovo zgodilo, da bodo na dan prišle v času vašega spanca.

Vzrok za ponavljajoče se lahko skrivajo tudi v zdravstvenih stanjih, kot sta spalna apneja in narkolepsija.

Vzroki lahko ležijo v stresu in izgorelosti Foto: Anna Shvets / Pexels

Kako take sanje preprečiti?

Če se vaše sanje, ki se ponavljajo, uvrščajo med nočne more, se jih gotovo želite znebiti. In to boste storili tako, da ugotovite, iz kje vaši občutki izhajajo: to boste najlažje storili s pomočjo terapevta. Poleg strokovne pomoči vam bo pomagalo tudi, če o svojih sanjah in bolečih spominih spregovorite z nekom, ki mu zaupate.

Če ste opazili, da so vaše nočne more spodbudili zunanji dejavniki, predlagamo, da se potrudite, da bo vaše okolje čim bolj umirjeno. To pomeni, da se s stresom spopadete s pomočjo počitka, dihalnih vaj, meditacije, zdrave prehrane, športne aktivnosti in pogovorov. Če je glavni dejavnik konflikt, v katerem ste se znašli, je najbolje, da ga poskusite razrešiti oz. da, če druge možnosti ni, stik s to osebo prekinete.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!