fbpx

Renault Scenic Vision: nič več Scenic, kot smo ga poznali do zdaj

Renault Scenic Vision; Foto: en.media.renaultgroup.com
Zadnjič posodobljeno: :

Renault Scenic, kot smo ga poznali do zdaj je rekel svoje zadnje slovo. A nič za to, pred nami je namreč že futuristična študija Renault Scenic Vision, ki nakazuje prihodnost novega Scenica.

Renault Scenic, kot smo ga poznali do zdaj je preteklost, prihodnost modela pa bo popolnoma drugačna. Futuristična študija Renault Scenic Vision namreč nakazuje na to, da Scenic ne bo več manjši enoprostorec in bo postal križanec. Ker gre za električni koncept, ga seveda poganja elektrika, motor na notranje izgorevanje pa v prihodnosti tako ni predviden. Imel bo tudi podaljševalnik dosega, ki pa bo drugačne narave, kot smo ga bili vajeni do zdaj.

Futuristični koncept poganja elektromotor z močjo 215 konjskih moči, ki poganja tudi model Megane E-Tech. Iz istega modela je tudi baterija s kapaciteto 40 kWh. Študija ima vgrajeno še gorivno celico z močjo 16 kW, ki med vožnjo polni baterijo in tako podaljša doseg avtomobila. S tem so pri Renaultu zagotovili, da lahko konceptni Scenic z manjšo in lažjo baterijo, prevozi enako dolgo razdaljo kot bi jo z večjo baterijo.

Renault Scenic Vision; Foto: en.media.renaultgroup.com

Renault Scenic Vision sicer tehta 1.700 kilogramov, kar je več kot Megane E-Tech. Povsem razumljivo, če upoštevamo da je koncept za skoraj 30 cm daljši, za 13 cm širši in ima 15 cm daljšo medosno razdaljo. Produkcijski model Scenica prihaja v letu 2024, električno platformo pa si bo delil z že omenjenim Megan E-Tech in Nissan Ariyo. Pri Renaultu so mnenja, da ima gorivna celica prihodnost, uporabniki pa bodo lahko prevozili do 800 kilometrov dolgo pot, predno se bo potrebno ustaviti za 5 minutno točenje goriva.

Renault Scenic Vision; Foto: en.media.renaultgroup.com

Interesanten pogonski sklop in ostre linije niso vse, kar definira konceptnega Scenica. Koncept je namreč izredno ekološko ozaveščen. Več kot 70% sestavnih delov je narejenih iz recikliranega materiala, celoten avtomobil pa je mogoče reciklirati v 95%, vključno z baterijo. V primerjavi z aktualnimi električnimi avtomobili ima Scenic Vision 75% manjši ogljični odtis. V futuristični kabini ne boste našli usnja, temveč oblazinjenje iz recikliranega nizko ogljičnega poliestra. Tretji plastike prihaja iz obnovljivih virov, črni pigmenti v barvi, pa so stranski proizvod izdelave avtomobila. Ti delci so bili ʺujetiʺ in tako niso slabo vplivali na zemljino ozračje.

Dodatne Informacije

renault.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!