fbpx

20 preprostih vsakodnevnih užitkov, ki vam bodo pomagali pri digitalnem razstrupljanju

20 preprostih vsakodnevnih užitkov, ki ti bodo pomagali pri digitalnem razstrupljanju

Pametna tehnologija je vpeta v naše življenje do te mere, da je spremenila način, na katerega živimo in komuniciramo z ljudmi. Počasi pozabljamo na naravo, sočloveka in nas same, zato je čas, da se ozavestimo in v svoje življenje vpeljemo vsakodnevne užitke, ki bodo vsem nam pomagali pri digitalnem razstrupljanju.

Kdaj ste se nazadnje družili s prijatelji brez telefona? Kolikokrat ste se v mesecu dni odpravili od doma brez telefona? Kolikokrat ste mirno zaspali brez telefona in skrolanja po feedu družbenih omrežij, ki jim sledite?

Tehnologija je odgovorna za številne briljantne inovacije, ki so nam olajšale sodobno hektično življenje, vendar so tudi dnevi, ko si želimo živeti “analogninačin življenja, ki vključuje sožitje z naravo, razumevanje sočloveka in povezanost s samim seboj.

Četudi se zdi, da je tehnološki napredek neomejen, je le vprašanje časa, kdaj bosta delovna sila in narava uničeni do te mere, da ne bosta mogli proizvajati digitalnih igrač, ki jih imamo skoraj vsi. V tem kontekstu se je v zadnjih letih oblikovalo nekaj gibanj, kot so počasno življenje (angl. slow living), digitalno razstrupljanje (angl. digital detox), gozdne počitnice (angl. forest holidays) …, ki so odgovor na potrebo po spremembi!

Kako uživati v življenju brez tehnologij?
Kako uživati v življenju brez tehnologij?

Čez noč svojih navad ne boste spremenili, a lahko z nekaterimi vsakodnevnimi užitki omejite uporabo tehnologij in kar je najpomembnejše, začnete uživati v “resničnem življenju”. Spletni strani Pops in Ginger Research sta tako anketirali 2000 odraslih Britancev, da bi ugotovili, kako uživati v življenju brez tehnologije.

V želji, da bi se digitalno razstrupili, so anketiranci predstavili najpreprostejša opravila, ki jih lahko izvajate tudi vi. Rezultati raziskave odkrivajo tudi, v tolikšnem odstotku so se oziroma se boste digitalno razstrupili med opravljanjem teh opravil.

20. Članstvo v knjižnem klubu – 5 %

V Sloveniji je nekaj knjižnih klubov, na vas pa je, da izberete tistega, ki vam ustreza v vseh pogledih. Bralne navade je najtežje dobiti, a si boste enkrat hlavežni, da berete, ker znanost pravi, da branje podaljšuje vaše življenje in izboljšuje kreativnost.

19. Zmenkovanje v živo z ljudmi, ki se najdejo prek prijatelje ali znancev – 5 %

Zmenkovanje v živo ni preteklost, a je blizu, da postane. Vedno več ljudi se spoznava prek spleta, zato ni nenavadno, da nekateri nikoli ne najdejo ustreznega partnerja (zaradi slabih komunikacijskih veščin v stvarnem življenju). Naredite spremembo v svojem življenju in se odpravite na zmenek v kakšnega izmed teh slovenskih krajev.

18. Pisanje pisem – 8 %

Pisanje pisem je bilo nekoč glavni vir komunikacije, danes pa tu in tam napišemo pismo morda zgolj zato, da obudimo stari običaj in začutimo tisto, kar so čutili naši predniki.

17. Slikanje – 10 %

Četudi morda nimate talenta za slikanje, se lahko poigrate s platnom in barvami. Naj bo igra s čopičem vaš način sproščanja – to so še druge presenetljive koristi risanja.

16. Pisanje dnevnika – 11 %

Dnevnik je dober opomnik, da se vse v življenju uredi, četudi vam je v tem trenutku hudo. Čez nekaj let se boste smejali svojim zapisom v dnevniku, trenutno pa vam lahko pisana beseda pomaga, da najdete motivacijo in postanete pozitivnejša oseba.

15. Fotografiranje s fotoaparatom – 14 %

Ni isto, če fotografirate s telefonom ali fotoaparatom. Izkušnja fotografiranja z dejanskim aparatom je veliko boljša in sproščujoča. Če ne veste, kateri fotoaparati so vredni denarja, je tukaj nekaj idej, ki vam lahko služijo kot vodilo pri nakupovanju.

14. Obiskovanje muzejev in galerij – 14 %

Celo življenje se morate izobraževati in kulturne ustanove so hram znanja, ki vam bo vedno koristilo.

Pisanje dnevnika naj bi vas razstrupilo za 11 %.
Pisanje dnevnika naj bi vas razstrupilo za 11 %.

13. Tiskanje fotografij in vstavljanje v okvirje – 16 %

Fotografije lahko tiskaš tudi doma, če si priskrbiš zanimivo napravo, kot je Canon IVY, ki natisne tvoje fotografije v nekaj sekundah – četudi gre za digitalno napravo, jo je vredno imeti!

12. Branje časopisov in revij – 17 %

Če nimate ideje, kaj bi brali, vam potem predlagamo, da prelistate naš brezplačnik City Magazine za mesec april, ki ga lahko najdete na vsakem koraku! 🙂 Tukaj ga lahko berete v spletni obliki.

11. Poslušanje glasbe na zgoščenki ali gramofonu – 17 %

Hipster kultura je obudila gramofon in zgoščenke, kar pomeni, da boš ob poslušanju glasbe še v trendu. Ne pozabi, da za nego gramofona potrebuješ dodatke in ti so najboljši.

10. Uporabljanje navadnega koledarja (ne prek telefona ali računalnika) – 18 %

Uporabite koledar v tiskani obliki, na katerega lahko zapišete čisto vse kot na digitalnem koledarju. Lahko kupite tudi beležko s koledarjem, ki ga okrasite po svojem okusu ali si omislite ta zanimiv koledar uspeha, s katerim beležite, ali ste bili pridni!

9. Nakupovanje oblačil, čevljev … v trgovini (ne prek spleta) – 19 %

Naročanje oblačil prek spleta lahko vzame neverjetno veliko časa. Podobno kot pri nakupovanju hrane – raje se odpravite fizično v trgovino in najdite tisto, kar vam ustreza. Trgovci namreč uporabljajo številne trike, ki te prepričajo v nakup izdelka.

8. Pogovarjanje s prijatelji preko telefona – 21 %

Pogovor preko telefona ravno ne sodi med digitalno razstrupljanje, vendar ima številne druge pozitivne lastnosti. Veste, da obstaja ključen razlog, zakaj bi morali poklicati svoje prijatelje in jim ne zgolj pisati sporočil?

Komuniciranje s prijatelji v živo in druženje ob pijači naj bi vas razstrupilo za 31 %.
Komuniciranje s prijatelji v živo in druženje ob pijači naj bi vas razstrupilo za 31 %.

7. Obiskovanje kina s prijatelji – 23 %

Preden se odpravite s prijatelji v kino, vam predlagamo, da si preberete, kateri filmi bodo v aprilu na sporedu.

6. Vrtnarjenje – 23 %

Vrtnarjenje je sproščujoča aktivnost, ki vas hkrati uči, kako biti odgovorna oseba, ki je ponosna na svoje (vrtnarske) dosežke. In veste, da bo prvo soboto v maju svetovni dan golega vrtnarjenja?

5. Komuniciranje s prijatelji v živo in druženje ob pijači – 31 %

Verjetno ni nič boljšega kot dolg pogovor s prijatelji ob kozarcu dobre pijače. Če ste starejši in ste omejli krog prijateljev ali nimate družbe, ni konec sveta, saj še zmeraj lahko sklenete prijateljstva. Znanost pravi, da obstajajo ti štirje načini.

4. Sprehajanje ali fizična aktivnost – 31 %

Že neštetokrat smo slišali, da ima fizična aktivnost pozitivne lastnosti za naše telo. Ali ste vedeli, da nas vadba veliko bolj osrečuje kot denar? Tukaj je odgovor, zakaj.

3. Nakupovanje živil v trgovini (ne prek spleta) – 32 %

Digitalno nakupovanja živili nam je olajšalo življenje, vendar zabavnejše bo, če se odpravite fizično v trgovino in se še malo razgibate. Preden greste, pa si preberite, na kakšen način lahko prihranite denar pri nakupovanju hrane.

2. Branje kakovostne knjige – 33 %

Na trgu je veliko knjig in je težko izbrati tisto pravo, ki se sklada z vašim interesi. Na srečo smo knjige razdelili v kategorije in boste lažje našli tisto, kar vam ustreza.

1. Kuhanje po receptu iz knjige – 37 %

Tukaj lahko najdete različne recepte za sladke in slane jedi. Če se želite resnično digitalno razstrupiti, si jih oglejte in najljubše prepišite na roke v knjigo receptov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!