Velika večina ne ve, zakaj se pivo prodaja v rjavih ali zelenih steklenicah, ne pa v popolnoma prozornih, kot je to pogosto pri drugih pijačah, alkoholnih ali brezalkoholnih.
Zakaj ima tradicionalna steklenica piva tako specifično barvo?
Proizvajalci piva so že pred skoraj 200 leti začutili, da popolnoma prozorne brezbarvne steklenice niso najboljša rešitev za ohranitev kakovosti pijače v njej, kljub hermetičnemu zaprtju.
Kupci so se kmalu po nakupu začeli pritoževati, da je pivo pokvarjeno, saj je kmalu po odprtju smrdelo. Predvidevali so, da je verjeten vzrok izpostavljenost sončni svetlobi.
Po nekaterih zgodovinskih sledovih so to hkrati opazile številne pivovarne po svetu, predvsem pa nemške.
Torej, odgovor se skriva v izpostavljenosti piva UV žarkom sončne svetlobe, ki negativno vplivajo na občutljivo kombinacijo različnih kemičnih sestavin v pivu.
Proizvajalci piva so prišli do zaključka, da rjave, še posebej pa zelene steklenice, veliko bolje ohranjajo kakovost piva.
Danes pa vemo, da ultravijolični žarki razgradijo alfa kisline iz hmelja in da posledično pride do kemične reakcije z žveplom, ki je prisotno v pivu, in se zaradi tega lahko pivo pokvari.