fbpx

Ali veste, zakaj so steklenice piva barvne in ne prozorne?

Foto: envato

Velika večina ne ve, zakaj se pivo prodaja v rjavih ali zelenih steklenicah, ne pa v popolnoma prozornih, kot je to pogosto pri drugih pijačah, alkoholnih ali brezalkoholnih.

Zakaj ima tradicionalna steklenica piva tako specifično barvo?

Proizvajalci piva so že pred skoraj 200 leti začutili, da popolnoma prozorne brezbarvne steklenice niso najboljša rešitev za ohranitev kakovosti pijače v njej, kljub hermetičnemu zaprtju.

Temnejše steklo je boljše za shranjevanje piva. Foto: Story Ninety Four / Unsplash

Kupci so se kmalu po nakupu začeli pritoževati, da je pivo pokvarjeno, saj je kmalu po odprtju smrdelo. Predvidevali so, da je verjeten vzrok izpostavljenost sončni svetlobi.

Po nekaterih zgodovinskih sledovih so to hkrati opazile številne pivovarne po svetu, predvsem pa nemške.

Torej, odgovor se skriva v izpostavljenosti piva UV žarkom sončne svetlobe, ki negativno vplivajo na občutljivo kombinacijo različnih kemičnih sestavin v pivu.

Še boljše pa ostane v zelenih steklenicah. Foto: Remco Lublinkhof / Unsplash

Proizvajalci piva so prišli do zaključka, da rjave, še posebej pa zelene steklenice, veliko bolje ohranjajo kakovost piva.

Danes pa vemo, da ultravijolični žarki razgradijo alfa kisline iz hmelja in da posledično pride do kemične reakcije z žveplom, ki je prisotno v pivu, in se zaradi tega lahko pivo pokvari.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.