fbpx

Domača polnilnica za električni avto: naš izbor in montaža / S1E6 MPEA

Foto: Jan Macarol
Zadnjič posodobljeno: :

V video serialu “Moj prvi električni avto” smo v zadnjih treh zapisih podrobno obdelali vse, kar morate vedeti o domačih polnilnicah za vaš prvi električni avtomobil. Tokrat bomo na primeru prikazali izbiro in montažo polnilnice.

V prejšnjih epizodah Moj prvi električni avto smo obdelali osnove o domačih polnilnicah za električna vozila. Raziskali smo, ali potrebuješ lastno električno polnilnico, vam prikazali, kako do lastne polnilnice v večstanovanjskem objektu ter se seznanili, kakšno električno polnilnico izbrati. Bomo danes pogledali mojo izbiro, montažo ter izvajalca.

Najprej k sponzorju tega zapisa:
evpolnilnice.si so tudi nam ugodno in profesionalno uredili domačo polnilnico ter odlično svetovali, kako pristopiti k reševanju “vprašanja” domače polnilnice v večstanovanjskem objektu.

Video: Domača polnilnica za električni avto: moj izbor in montaža

Ob nakupu avtomobila boste od prodajalca najverjetneje prejeli bon za domačo električno polnilnico. Gre za dobro znan marketinški trik, ki ga uporablja večina trgovcev z avtomobili. Povedali vam bodo, da vas bo polnilnica stala 1000 evrov in da bon za 500 evrov krije del stroškov polnilnice. Seveda je vse skupaj daleč od resnice, saj se teh 500 evrov večinoma pretvori v višjo ceno polnilnice. Zato pri tem svetujemo določeno mero previdnost.

V uredništvu smo namreč raziskali trg električnih polnilnic in pridobili nekaj ponudb. In prav ponudba prodajalca avtomobila je bila z naskokom najvišja.

Seveda je potrebno do vseh ponudnikov pristopiti z identično informacijo o projektu. Tako smo za vse pripravili točen zapis in navedli vse potrebne informacije za pripravo ponudbe. Veliko izvajalcev vam po pošiljalo “posebne” obrazce, preko katerih boste pridobili okvirne ponudbe, ki bodo šele po ogledu postale “končne”.

Izvajalcem/ponudnikom električnih polnilnic je potrebno dati sledeče informacije:

Prvič: Priključna moč – 3x 20A / Obračunska moč 7 kW (informacijo najdete na položnici vašega ponudnika elektrike)
Drugič: Oddaljenost priklopa – glavna varovalka do polnilnice oziroma polnilnega mesta. Naprimer 15 metrov.
Tretjič: Vaše želje glede polnilnice. 11/22 kWh, uravnavanje moči glede na obremenitve omrežja. Brez povezave z internetom.

Kako se odločiti za domačo polnilnico in izvajalca

V osnovi je domača polnilnica za avtomobil le “priklop” vašega avtomobila na električno omrežje. Primerno je težiti k čim bolj enostavni uporabi, kjer gre lahko čim manj stvari narobe. V našem primeru smo se odločili za polnilnico, ki jo ni potrebno niti aktivirati. To pomeni, da se priključni kabel le vtakne v avtomobil in je to vse kar more uporabnik narediti, da aktivira polnjenje avtomobila. Najbolj pomembna lastnost polnilnice je zmožnost uravnavanja hitrosti polnjenja glede na obremenitve omrežja. To je pomembno, ker bi s preveč uporabniki hkrati prišlo do preobremenitve omrežja in s tem odpovedi glavne varovalke. Priporočamo čim bolj enostavno polnilnico, ki ne bo preveč kompleksna za samo uporabo.

Srednje kompleksen projekt montaže polnilnice vas bo stal med 1.200 in 1.800 evri (brez DDV). V našem primeru smo izbrali polnilnico ENELION STILO z modulom za uravnavanje napetosti ENELION ENERGY GUARD, v skupni vrednosti z montažo 1.450 evrov (brez DDV).
Serijo video epizod boste lahko spremljali na mediju City Magazine Slovenija, info kanalu T2 in na vseh družbenih kanalih Jana Macarola. Predvidoma vsako nedeljo ob 18h do 15. 7. z nadaljevanjem v jesenskem terminu.

Podcast: Moj prvi električni avto

Za sledenje serije se pridružite Janu Macarolu na Facebook skupnosti in na drugih spletnih kanalih, kjer boste to vsebino soustvarjali.

LEAS – Lastniki električnih avtomobilov Slovenije

Si nov lastnik električnega avtomobila?! Te e – mobilnost mika ali le zanima? Razmišljate o nakupu novega električnega avtomobila? Potem se pridruži FB skupini LEAS in prebiraj ter deli informacije o e-mobilnosti. Skupaj ustvarjamo največjo skupnost lastnikov električnih avtomobilov!

PRIDRUŽI SE SKUPNOSTI NA FACEBOOK

Dodatne Informacije

janmacarol.com

Podporniki projekta “Moj prvi električni avto”
Goodyear, T2, evpolnilnice.si, City Magazine Slovenija

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!