fbpx

Kaj je strah pred razmerji in kako ga premagati?

Foto: Vitaliy Mitrofanenko / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Biti v zdravem romantičnem odnosu je nekaj najlepšega: pomeni, da imamo nekoga, ki nam stoji ob strani ob težkih življenjskih preizkušnjah, z njim pa lahko delimo tudi svoje najčudovitejše trenutke. Kljub temu pa prav razmerja veliko ljudi napolnijo s strahom in anksioznostjo- občutki, ki lahko povzročijo, da se ljubezni izogibajo ali pa jo celo sabotirajo. Za vas smo pripravili razlago strahu pred razmerji in načine, kako ga lahko premagate.

Strah pred razmerji je nekaj, s čimer se bori veliko ljudi. Vzrok zanj lahko leži v napačnih predstavah o ljubezni iz primarne družine, slabih preteklih izkušnjah v odnosih in nizki samopodobi. Nekateri se mu popolnoma podredijo in sklenejo, da se v razmerja pač ne bodo spuščali, drugi pa zaradi bojazni svoje zveze nehote sabotirajo.
Zato je pomembno, da se s tem strahom soočite in tako poskrbite, da bo srečna, zdrava zveza tudi del vašega življenja.

Ne dovolite strahu, da bi vam krojil življenje Foto: Anna Shvets / Pexels

Kako prepoznati strah pred razmerji?

Strah pred razmerji se lahko pri različnih ljudeh pokaže na različne načine: nekateri pri sebi opazijo, da se umaknejo takoj, ko nek odnos prične kazati potencial, da bi se lahko razvil v resno zvezo. Takrat partnerju nehajo redno odgovarjati, se z njim videvati ali pa preprosto izgubijo interes.
Drugi strah občutijo preko tesnobe in negotovosti: srečajo se namreč s skrbmi, ali partner do njih še vedno čuti enako, občutijo pa tudi paranojo in nezdravo ljubosumje. Na ta način lahko partnerja nehote prestrašijo in tako svoje razmerje sabotirajo.

Ljubezen je lahko tako lepa, zato si je ne odrekajte Foto: Katerina Holmes / Pexels

Kako strah pred razmerji premagati?

Prvi korak je, da svoj strah pred razmerji prepoznate in se zavestno odločite, da ga boste poskusili premagati. Seveda ni nič narobe, če ste samski, vendar pa problem nastane, če si zvezo odrekate le zaradi bojazni.
Najboljši način, da se s strahom soočite, je, da poiščete vzrok zanj: mnogi to najlažje storijo s pomočjo terapevta. Tukaj je pomembno tudi, da dosežete zavedanje, da vaše slabe izkušnje ne pomenijo boleče prihodnosti: če vam nekdo ni dal razloga, da mu ne bi zaupali, potem si nikar ne preprečujte, da bi z njim vstopili v globlji odnos.
Prav tako je pomembno, da se zavestno odločite, da vaše obnašanje ne bo izhajalo iz bojazni: morda čutite potrebo, da bi s partnerjem preživeli ves čas, preverjali njegove izhode in sporočila… Tako ravnanje lahko vodi v konflikte, partnerja pa lahko vaše nezaupanje tudi prizadene. Zato se namesto tega z njim o svojih občutkih pogovorite in mu povejte tudi, da ste na njih pripravljeni delati in tako doseči zdrav odnos.
Bodite pozorni tudi, da ne boste ravnali impulzivno: zapomnite si, da so del razmerij tudi nesporazumi, ki jih lahko na zdrav način rešite. Če vas je razmerij strah, bo morda vaša prva misel, da bi ob težavah zvezo zapustili, vendar je tukaj pomembno, da sklenete, da boste namesto tega na odnosu poskusili delati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!