Slavni gurman Anthony Bourdain je prepričan, da špagetih Cacio e Pepe oziroma špageti s sirom in poprom veljajo za enega najboljših kulinaričnih izumov človeštva.
Italijani častijo testenine v kulinariki z dobrim razlogom, saj potrebujejo le malo, da jih spremenimo v okusen obrok. Danes bomo spoznali, s koliko sestavinami, se pripravijo špageti Cacio e Pepe (sir in poper).
Čeprav Italijani za pripravo špagetov Cacio e Pepe uporabljajo sir vrste pecorino, je jed okusna tudi s kakšnim drugim »ovčjim sirom« ali katero drugo vrsto sira. Prepričajte se sami!
Špageti Cacio e Pepe
Sestavine
- Sestavine za kolačke:
- 400 g špagetov
- 1 žlica sveže mletega črnega popra
- 5 žlic masla
- 4 žlice oljčnega olja
- 200 g naribanega parmezana
- 120 g naribanega sira pecorino
- sol po želji
Navodila
- Testenine za začetek skuhamo na običajen način – al dente.
- Odlijemo odvečno tekočino in pustimo le 300 ml vode, v kateri smo kuhali testenine.
- V veliki ponvi približno 30 sekund pražimo sveže mlet poper, toliko da razvije svoj vonj in zadiši iz ponve.
- Dodamo maslo in olivno olje ter pustimo, da se sestavine povežejo. To traja približno minuto ali dve.
- Nato v ponev dodamo kuhane testenine in večino vode od kuhanje.
- Testenine zmešamo v ponvi. Zatem dodamo nariban parmezan, pecorino in preostanek tekočine za kuhanje testenin.
- Testenine preložimo na krožnik in postrežemo vroče. Buon appetito!