5 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli početi, ko ste lačni

Foto: Mauro Lima/ Unsplash

Ko vas zagrabi nepopisna lakota ohranite delček samokontrole. Zares lačni postanete, če preskočite obrok ali cel dan nič ne jeste. Želodec se skrči in komaj čaka, da ga z nečim napolnite.

Gotovo ste že slišali rek “Lačen, si ful drugačen”. Zaradi lakote so tudi tisti z največjo samokontrolo žrtve nagonov. Da bi se zaščitili pred tovrstnimi nagoni, se morate, ko ste lačni izogniti sledečim situacijam. Namreč poleg tega, da niso dobre za denarnico, imajo lahko tudi resnejše posledice. Zato ne delajte teh 5 stvari, ker se v večini primerov to ne bo končalo dobro.

1. Nikoli ne hodite lačni v trgovino

Nakup v trgovini vas lahko spremeni v prave “požirajoče pošasti“. Čokolada, sladkarije, sladoled in družinski paket pice in sočen račun so lahko posledica lačnih nakupov. Številne študije so namreč pokazale, da samodejno kupimo več izdelkov, ki so veliko bolj kalorični. Namesto tega zanemarjate zdrave alternative, kot sta sadje in zelenjava. Znanstveniki domnevajo, da se možgani močneje odzovejo na visoko kalorično hrano, ko začutite lakoto.

via GIPHY

2. Nikoli ne hodite lačni v trgovine z oblačili

Namreč tudi tu vas lahko zapelje lakota. Lačen nakup vas lahko sčasoma vodi tudi v dolgove. Zakaj? Lakota, ki jo čutite vas lahko podzavestno vodi v nakupe, ki jih ne potrebujete, saj tudi tu čeprav ni hrane, iščete nadomestke za lakoto. Po raziskavah naj bi kar 64 odstotkov ljudi zapravilo več denarja pri tovrstnih nakupih.

3. Ko ste lačni, ste bolj prepirljivi

Po študijah je za to kriva nizka raven glukoze v krvi. Ta pa naj bi vplivala na agresivni potencial. Samokontrola namreč zahteva energijo in tega na prazen želodec ni. Zato se, če imate lačen trebuh, izogibajte razpravam in občutljivim pogovorom.

4. Ne sprejemajte pomembnih odločitev

Raziskave so pokazale, da lakota privede do nerazumnih odločitev tudi na drugih področjih življenja. Trenutna nagrada vam je veliko bolj pomembna, zato se je dobro izogibati na primer kreditnim svetovalcev in prodajalcev, ki vas privedejo do neracionalnih nakupov. Sposobnost odrekanja kratkoročnim nagradam je pomembna za kasnejše dolgoročne posledice, zlasti pri finančnih odločitvah.

5. Nikoli ne hodite spat lačni

V skladu s splošnimi priporočili naj bi zadnji obrok pojedli vsaj 2 uri pred spanjem. Zakaj? Prvi razlog je zagotovo dejstvo, da se prebavni procesi med spanjem upočasnijo. Če jeste prepozno, vam to lahko povzroči prebavne motnje. A vseeno ni dobro preskočiti večerje, saj namreč nizka raven glukoze lahko prepreči, da boste zaspali. Za boljši spanec izbirajte lažje prebavljivo hrano. Za večerjo si pripravite jedi, ki vsebujejo več lažje razgradljivih ogljikovih hidratov in manj beljakovin. Priporočljiva je tudi hrana, ki vsebuje melatonin.

via GIPHY

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!