fbpx

6 skritih znakov, da ljubosumje uničuje vašo zvezo

Foto: Rodnae Productions / Pexels

Ljubosumje velja za občutje, ki je znano prav vsem. Nekateri celo trdijo, da je v razmerju povsem normalno- seveda v majhnih dozah. Toda velikokrat se zgodi, da ljubosumje postane premočno in tako prične uničevati odnos, ki je na začetku izgledal tako zelo obetaven. Da do tega ne bi prišlo, smo za vas pripravili 6 skritih znakov, da ljubosumje uničuje vašo zvezo.

Kako lahko prepoznate, da ljubosumje uničuje vašo zvezo?

1. Postajate negotovi vase

Strokovnjaki ugotavljajo, da je glavni vzrok za ljubosumje nizka samozavest, ki se po določenem času, ko se s tem čustvom srečujemo, še zniža. To se lahko kaže na več različnih načinov: morda začenjate dvomiti v lastno presojo in se ves čas sprašujete ali se za partnerjevimi gestami skriva nekaj izkrivljenega. Morda opažate, da čedalje bolj opazujete druge in se z njimi primerjate, na sebi pa konstantno iščete napake.
Če se vam to dogaja, je čas, da se ustavite, zadihate in premislite, od kje bi taki občutki lahko izhajali. Spomniti se morate, da sploh ni pomembno, kako izgledajo ostali- vaš partner si je izbral vas. Prav tako se potrudite, da ne boste globoko premišljevali o vsaki nedolžni situaciji– če vam partner razloga za ljubosumje ne daje, potem ni nobenega razloga, da bi vanj dvomili.

Ali na sebi iščete napake ali razloge, da bi se imeli radi? Foto: Ivan Samkov / Pexels

2. Vse težje se skoncentrirate

To, kako funkcionirate v vsakdanjem življenju, je v največji meri odvisno od tega, kako uravnovešen je vaš notranji svet. In če je le-ta napolnjen z nezdravim ljubosumjem, potem je povsem normalno, da vam bo notranji mir težko doseči. To ne bo le povzročilo, da se boste težje skoncentrirali, pač pa lahko vpliva tudi na povečano anksioznost, težave s spanjem in bolj intenzivno občutenje žalosti in jeze.
Zato je zelo pomembno, da porast svojega ljubosumja čimprej opazite in se z njim soočite.

3. Vsak pogovor vodi do prepira

Vsi se lahko strinjamo, kako zelo pomembna je v razmerju komunikacija. Prav zato je lahko ljubosumje izjemno uničujoče: vsak nedolžen pogovor lahko namreč privede do prepira, ki se lahko zaključi z vprašanjem, zakaj v zvezi sploh še vztrajata. Vaše razmerje se bo pričelo krhati v trenutku, ko partnerja pričnete dojemati kot svojega nasprotnika in ne osebe, s katero naj bi skupaj rasla in drug drugemu stala ob strani.
Zato poskusite na situacijo pogledati čimbolj realistično: toliko lepih trenutkov lahko izgubite, če ljubosumju pustite, da vas popolnoma prevzame.

Kako nemočne se počutimo, ko se pogovor zopet konča s prepirom Foto: Alena Darmel / Pexels

4. Partner postaja v vaši družbi zadržan

Pogovori, ki vodijo do prepirov, lahko povzročijo tudi, da vaš partenr v vaši družbi postane zadržan. Ne le, da je komunikacije med vama čedalje manj, pač pa opažate, da vam kar naenkrat več ne zaupa, kaj se mu je zgodilo tekom dneva in kaj najbolj zapolnjuje njegove misli. Do tega pride zato, ker ga skrbi, da boste v vsaki informaciji našli razlog za dvom vanj in sestavljanje nove teorije o tem, kaj je storil narobe. In prav to izjemno zmanjša kvaliteto vajinega razmerja.

5. Zaupanje se tudi s partnerjeve strani poslabša

Če boste partnerja kar naprej obtoževali in dvomili v njegovo iskrenost, se lahko še prehitro zgodi, da vam prične nezaupanje vračati. Morda bo zaradi vaših predstav sumil, da ste vi tisti, ki delate nekaj narobe, morda pa se bo preprosto postavil v obrambni položaj in se do vas obnašal enako, kot se do njega vedete sami.
V obeh primerih nikakor ne gre za nekaj, kar bi na vajino zvezo vplivalo pozitivno, zato je pomembno, da najdeta čas za dolg in iskren pogovor. Takrat svoje občutke izrazita brez obtoževanja, žaljenja in predstav, ki izvirajo iz strahu.

Se vam zdi, da je tudi partner nehal zaupati vam? Foto: Cottonbro Studio / Pexels

6. Opažate, da ste situacije dojeli popolnoma napačno

Naša močna čustva in boleči spomini lahko povzročijo, da si neko situacijo razložimo na način, ki se od resničnosti popolnoma razlikuje. To ne kaže na naše mentalne pomankljivosti, pač pa je znak, da se je aktivirala naša bolečina iz preteklosti oz. strah pred zapuščenostjo ali zavrnitvijo, kar nas je v trenutku postavilo v obrambni položaj. Ko “nevarna” situacija mine, postanejo šibkejša tudi naša čustva- takrat ponovno razmišljamo trezno in tako ugotovimo, da smo reagirali popolnoma napačno.
Če opažate, da se vam to dogaja kar naprej, je čas, da se s svojimi strahovi soočite. Vaš partner si namreč ne zasluži, da bi svoj vsakdan preživljal v pričakovanju vaše jeze in obtoževanja, vi pa ste vredni tega, da svojo preteklost pozdravite in ste tako sposobni zdravih in ljubečih odnosov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.