Kuhanje na Antarktiki pri –70 °C? Zakaj pa ne!
V zraku · buzz buzz

Astrobiolog Cyprien Verseux skupaj s še 12 ljudmi trenutno službuje na postaji Concordia – najbolj odročni znanstveni postaji na svetu, ki se nahaja na Antarktiki. Njegovo delo zajema zbiranje vzorcev in raziskovanje podnebja, ob tem pa svoje vtise deli v okviru bloga.

Znanstveniki se zaradi pomanjkanja kisika in nerodovitne pokrajine počutijo, kot da živijo na drugem planetu. Temperature pozimi padejo pod –80 °C, Cyprien pa je do letošnjega avgusta na sončne žarke čakal kar 3 mesece.

Kljub odročni legi in težavnim življenjskim razmeram je Concordia priljubljena destinacija med znanstveniki z različnih področij, kot so astronomija, psihologija, glaciologija in geofizika.

Delo raziskovalne ekipe je zelo pomembno, saj daje odgovora na vprašanji, kako se je podnebje razvijalo v preteklosti in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. Kako tudi ne, ko pa koncentracija toplogrednih plinov, predvsem ogljikovega dioksida in metana, vsako leto znova dosega rekordne vrednosti.

Cyprien svoje sledilce zalaga z zanimivimi vsebinami, ki nazorno kažejo, kako poteka življenje na Antarktiki. Tako se je nedavno odločil, da se preizkusi v kuhanju pri temperaturi zraka –70 °C. Sodeč po fotografijah, ki jih najdete v spodnji galeriji, najjužnejša celina na svetu gotovo ni primerna lokacija za piknik.

Galerija – Kuhanje na Antarktiki pri –70 °C

Kuhanje na Antarktiki pri –70 °C? Zakaj pa ne! Odpri galerijo

Mama, hvala ti za vse: močni tatuji, ki jih lahko posvetiš svoji mami Mama, hvala ti za vse: močni tatuji, ki jih lahko posvetiš svoji mami pipa 2018 PIPA 2018: to so najlepše fotografije na Instagramu Halloween kostum 2018: je to najbolj romantičen halloween kostum letošnjega leta? Halloween kostumi 2018: je to najbolj romantičen halloween kostum letošnjega leta? phil-desforges-724850-unsplash Premik ure na zimski čas 2018: kdaj prestavimo uro na zimski čas? · · ·