Recept - domača majoneza na hitro
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Domača majoneza nasprotno od pričakovanj ni noben bavbav. Majoneza je vsestransko živilo. Zakaj bi jo kupovali, ko pa jo lahko doma pripravite v manj kot minuti? Brez heca! Imate pri sebi olje, jajca, sol in limono? Potem imate vse, kar potrebujete za domačo majonezo! Na tako preprost in hiter recept za majonezo še niste naleteli. Odslej boste prisegali le še na to majonezo!

Vas zanima, kako se pripravi domača majoneza na hitro? Majonezo je po naključju izumil francoski kuhar leta 1756, potem ko mu je zmanjkalo smetane za hladno omako iz smetane in jajc in je smetano nadomestil z oljem. Vse ostalo je zgodovina. A če ste mislili, da znajo okusno majonezo danes pripraviti le kuharski mojstri in prehrambni velikani, se motite. Ko boste spoznali, da lahko domačo majonezo naredite v nekaj minutah in iz povsem vsakdanjih živil, ki jih imate ta trenutek tudi doma, nikoli več ne boste posegli po industrijsko pripravljeni.

PREBERITE ŠE: Recept: gobova omaka kot iz restavracije

Za izdelavo priljubljene in vsestranske omake iz rumenjakov in olja ne potrebujete nikakršnega kuharskega znanja, ta recept se namreč ne more ponesrečiti nikomur. Vse, kar od vas zahteva, je, da potrebne sestavine zmešate skupaj. Da tako preprosto je. In vi ste jo kupovali v trgovini …

Recept – domača majoneza na hitro:

Sestavine – domača majoneza na hitro:

  • 5 dl olja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 jajci
  • 2 žlici limoninega soka (ali bel vinski kis)
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • malo gorčice

Postopek priprave domače majoneze:
Vse sestavine – ključno je, da so ogrete na sobno temperaturo, enako velja za posodo, v kateri majoneza nastaja – dodamo v ozko visoko posodo. Najprej vanjo zlijemo rumenjak, zaključimo pa z oljem. Vzamemo palični mešalnik in ga za najmanj pet sekund pritisnemo ob dno, da se omaka premeša in nastane emulzija. Mešalnik nato počasi dvigujemo in spuščamo. Po nekaj minutah je majoneza pripravljena. Če se ne zgosti dovolj, dodamo nekaj kapljic vroče vode, če je pregosta, jo razredčimo z žlico vode.


Recept - palačinke z mandarinami Recept: palačinke z mandarinami in vinom – samo za odrasle Recept - pomarančni punč Recept: omamno dišeč pomarančni punč nutellin mousse Recept: božanski Nutellin mousse za sladokusce Recept za sirove grizike Recept: sirove grizike – lizike iz sira · · ·