fbpx

5 znakov, da imate toksičen odnos s samim seboj

Foto: Nathan/Pexels
Zadnjič posodobljeno:

Poleg toksičnih družinskih in romantičnih odnosov je zelo pogost tudi toksični odnos do samega sebe. Kako prepoznati toksičen odnos do sebe?

V prispevku vam razkrivamo znake, ki kažejo, da imate s seboj toksičen odnos. Od vseh odnosov, ki jih imamo v življenju je najpomembnejši odnos s samim seboj. Ta lahko postane toksičen, ko se začnejo pojavljati določeni negativni vzorci in vedenja. Pomembno je prepoznati znake, ki kažejo na to, saj takrat začnete zanemarjati svoje potrebe.

1. Ste izjemno kritični do sebe, pa tudi do drugih

Ko naredite manjšo napako v službi ali rečete kaj neprijetnega v družbi, je verjetno vaša reakcija takšna, da ste takrat strogi do sebe. Ko si ne morete odpustiti nepopolnosti ali napak, ste nagnjeni k temu, da se “zataknete” v negativnosti, v občutkih sramu in krivde. Prevzemanje odgovornosti, ko naredite nekaj narobe, je pomembno, vendar lahko pretirano razmišljanje in kaznovanje sebe zaradi tega zlahka postane strupeno vedenje.

2. Opravičujete nezdrave navade

Pomembno je, da skrbite zase in se zdravo odločate, a ko ste v toksičnem odnosu sami s seboj, se zlahka obrnete k navadam, ki imajo nasprotni učinek. Toksičen odnos do samega sebe je tisti, ki se osredotoča na nezaceljeno sovraštvo do samega sebe in ta lahko vodi do nezdravega vedenja, vključno s težavami z zlorabo substanc, motnjami hranjenja, samopoškodovanjem, samosabotažo in izbira prijateljev in romantičnih partnerjev, ki so strupeni.

Toksičen odnos vas naredi nevrednega, pomanjkljivega ali ničvrednega.
Foto: Andrea/Pexels

3. Preveč se žrtvujete

Nenehno žrtvovanje lastnih potreb, da bi zadovoljili druge, kaže na toksičen odnos do sebe. Če nenehno poskušate osrečiti druge, pri tem pa zanemarjate svoje želje, svoje potrebe in predvsem svoje duševno zdravje, je to znak, da ste predvsem strupeni do sebe. Pomembno je, da ste sami sebi prioriteta in sebe in svoje potrebe postavite na prvo mesto, ne glede na to, kaj pravijo drugi.

4. Imate nizko samopodobo

Ste kdaj o sebi razmišljali kot o slabi osebi, ki si ne zasluži ljubezni, ali ste se počutili nevrednega, pomanjkljivega ali ničvrednega? Če ste, to pomeni, da imate verjetno zelo nizko samopodobo in samozavest, kar je jasen znak toksičnega odnosa do sebe. Če se redno gledate v ogledalo in se miselno žalite, se imate za neumnega ali čutite, da si ne zaslužite nobene prijaznosti ali sočutja, še posebej od sebe, potem ste morda sami sebi podzavestno toksičen in strupen partner.

5. Iščete potrditev od drugih

Če prejmete kompliment od neznanca ali slišite spodbudne besede od ljubljene osebe, se počutite veliko bolje, napredovanje ali pohvala v službi pa lahko tudi poveča vašo samozavest. A če iščete tovrstno potrditev od drugih ljudi pogosteje kot običajno, bi morda morali razmisliti, zakaj je tako. Če se redno zanašate na druge ljudi, da se sami počutite dobro, niste več pristni v komunikaciji in interakcijah z drugimi, ker ste osredotočeni na iskanje potrditve od njih. Ne pozabite, da boste veliko bolj samozavestni in imeli bolj pozitivno samopodobo, če se boste naučili pohvaliti in dati komplimente.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.