fbpx

Toksični starši: znaki, da je vaš starš “strupen” in kako se z njim spopasti

Foto: imdb, Carrie
Zadnjič posodobljeno: :

Bolj kot je posameznik toksičen, bolj želi nadzorovati vse okoli sebe, strupen starš pa bo svojim otrokom postavljal nerazumne in nemogoče zahteve, ko so mladi, pa tudi kasneje, ko odrastejo. Če imate strupenega prijatelja ali se družite z nekom, ki je ima te lastnosti, lahko druženje omejite ali celo z njim prekinete vse stike. V kolikor pa gre za starša ali partnerja pa se jim ni lahko izogniti.

Kako prepoznati toksičnega starša?

Toksični starši so čustveno izven nadzora. Nagnjeni so k dramatizaciji in v vsaki težavi vidijo razlog, da postanejo jezni, verbalno nasilni ali destruktivni. Strupena oseba ne more čutiti empatije do drugih, ne vidi njihovih potreb in želja, temveč samo sebe.

1. Želja po nadzoru

Bolj ko je posameznik toksičen, bolj želi nadzorovati vse okoli sebe, toksični starš pa bo svojim otrokom postavljal nerazumne in nemogoče zahteve tako v mladosti kot pozneje, ko odrastejo.

2. Kritičnost

Toksičen starš ne more videti dosežkov svojih otrok, ne glede na to, koliko je otrok naredil v življenju. Nenehno zmanjšujejo vrednost drugih ljudi okoli sebe, hkrati pa se kažejo kot nadarjeni za marsikaj.

3. Vedno krivijo vse razen sebe

Za nesoglasja v družini je vedno kriv nekdo drug. Ti starši ne morejo prevzeti odgovornosti za nobene težav za vse krivijo preostalo družino in pogosto obračajo stvari.

Toksični starši so čustveno izven nadzora. Nagnjeni so k dramatizaciji in v vsaki težavi vidijo razlog, da postanejo jezni, verbalno nasilni ali destruktivni.
Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Kako ravnati s strupenimi starši

Prva stvar, ki jo morajo razumeti tudi odrasli otroci toksičnih staršev je, da lahko nadzorujejo le svoje vedenje in da nimajo sposobnosti spreminjati ali nadzorovati vedenja staršev.

Prepoznavanje in sprejemanje, da je starš strupen in se ne želi spremeniti, vam omogoča, da brez obžalovanja razmišljate o svojih potrebah. Imate sposobnost definirati vajin odnos, da zadovoljite svoje čustvene potrebe, pa tudi, da se izognete obsojanju, sovražnosti in strupenosti.

1. Postavljanje meja

Jasno opredelite, kaj boste sprejeli in česa ne, saj je to ključnega pomena. Bodite jasni pri postavljanju teh meja in omejite stike, da boste lahko preživljali čas pozitivno in zdravo.

2. Skrb zase

Bodite prijazni do sebe. Ni vam treba preživeti vsakega dopusta, praznika ali vikenda s “strupenim” staršem. Namesto tega preživite čas s pozitivnimi ljudmi.

Prav tako je lahko pogovor s terapevtom ali svetovalcem koristen tudi pri razumevanju vpliva toksičnih staršev na vaše življenje in razvoju strategij za nadaljnje odnose.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!