fbpx

6 stvari, ki jih je dobro narediti zjutraj, da bi bili srečnejši v službi

Foto: Envato

To, kako začnemo dan, vpliva na naše počutje tekom celega dne. Če že zjutraj samo hitite, se boste po vsej verjetnosti tako počutili še ves dan. Zato je zelo pomembno, da so vaša jutra čim bolj umirjena, vesela in nestresna.

Produktivni ljudje niso produktivni kar tako, saj to zahteva načrtovanje, predanost in učinkovito upravljanje s časom. Ponujamo vam šest stvari, s pomočjo katerih boste od juter odnesli največ in poskrbeli za izboljšanje razpoloženja. Tako boste bolj umirjeni in pripravljeni na delovne izzive.

1. Takoj ko se zbudite, popijte kozarec vode

Velikokrat so običajna jutra začnejo s hitenjem, preverjanjem jutranje pošte na telefonu, kuhanjem kave in morda celo sprehajanjem psa. Morda ste dosledni in se vsak dan trudite, da popijete dovolj vode.Zjutraj je telo znatno dehidrirano, kajti med nočjo izgublja tekočino, ki jo zaradi spanja seveda ne nadomeščate. Zato je pomembno, da najprej ko se zbudite popijete kozarec mlačne vode, v katerega lahko dodate tudi sok limone. S tem boste aktivirali svoje organe, voda bo odpravila več strupov iz telesa.

2. Prevzemite nadzor nad svojim časom in pred delom naredite nekaj, kar imate radi

Številni strokovnjaki priporočajo, da si zjutraj vzamete čas zase in naredite nekaj kar imate radi. To vas bo sprostilo in pognalo kri po žilah. Če zjutraj ne morete intenzivno telovaditi, se vsaj dobro pretegnite, meditirajte, privoščite si kratek sprehod, lahko pa poslušate tudi glasbo in zraven zaplešete. Vse to stimulira sproščanje hormonov, zaradi katerih bo vaše razpoloženje takoj boljše in imeli boste več energije.

Zjutraj si vzemite čas zase.
Foto: Damir Spanic / Unsplash

3. Izogibajte se stresnim situacijam

Tudi vi zjutraj najprej v roke primete telefon? Strokovnjaki so mnenja, da to opravilo raje preskočite. Zaradi pregledovanja različnih sporočil in elektronske pošte se zna hitro zgoditi, da boste pozni, kar bo kasneje pomenilo nepotrebni stres in hitenje. Brskanje po telefonu vam lahko zjutraj vzame preveč časa. Morda boste med potjo v službo padli v prometni zastoj in zamudili na delovno mesto. Vsem takšnih situacijam se lahko izognete, če pustite, da vas stres v tistem trenutku ne preplavi. Priporočljivo je, da globoko zadihate, se umirite, saj tako stabilizirate vaše telo.

4. Če se zbudite napeti in utrujeni

V kolikor se zjutraj zbudite napeti in utrujeni strokovnjaki priporočajo, da postopno sproščate mišice z rahlim pretegovanjem, telovadbo ali lahkim sprehodom. V kolikor se zbujate utrujeni je potrebno, da se v posteljo odpravite vsak večer ob približno isti uri. Pred spanjem se je potrebno umiriti, zato si privoščite sproščujočo kopel ali skodelico čaja. Nikar ne uživajte težke hrane tik pred spanjem in ne telovadite, če je le možno in eno uro pred spanjem ugasnite vse izvore svetlobe v sobi, saj to vpliva na proizvodnjo melatonina, ki možganom sporoča, da je čas za spanje. Že zelo majhna količina svetlobe lahko negativno vpliva na kakovost vašega spanca.

5. Jutra načrtujte že zvečer

Že večer prej se pripravite na naslednji dan. Pomembna niso le oblačila, temveč vse druge stvari, ki vas čakajo v naslednjem dnevu. V kolikor imate otroke, tudi njim pomagajte pripraviti vse potrebno, vključno z načrtovanjem zajtrka, saj se boste tako izognili jutranjemu kaosu. Več ko boste naredili pred odhodom v posteljo, manj dela boste imeli naslednje jutro.

6. Vzemite si čas za zajtrk

Najboljši začetek dneva je zagotovo ob hranljivem zajtrku, s katerim svoje telo oskrbite s potrebnimi hranili in energijo. Pri prehranjevanju, tudi pri zajtrkovanju, je potrebno prisluhniti samemu sebi in pojesti tisto, kar odgovarja vašemu telesu. Predvsem pa si je treba vzeti čas in uživati v jutranjem obroku brez hitenja in stresa.

Najboljši začetek dneva je zagotovo ob hranljivem zajtrku.
Foto: Rachel Claire/ Pexels

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!