Na jar máme radi čerstvé, ľahké jedlá bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály. Pri pravidelnej pohybovej aktivite a zdravých, vyvážených jedlách sa postarajte o príjem energie, ktorá zaženie jarnú únavu. Zdravý životný štýl pripraví vaše telo na letné outdoorové aktivity a podpíše sa aj na imunitnom systéme.
Se vam zdi, da se obroki na vašem jedilniku ponavljajo in da nimate več idej, kaj še lahko skuhate? Za vas smo izbrali tri lahke recepte, ki jih je ustvaril kulinarični vplivnež Sašo Šketa.
Recept: Lečina enolončnica s sladkim krompirjem
Ni boljšega od dobro začinjene zelenjavne enolončnice, ki jo lahko pripravite na zalogo in shranite v zamrzovalnik. Ta veganska enolončnica bo navdušila tako prekaljene veganske kuharje kot tudi vsejedce, ki si želijo premora od mesnih jedi. Juho si lahko pripravite za kosilo med tednom, saj je zaradi leče, sladkega krompirja in korenja dovolj nasitna. Vsebuje vitamina A in C, kurkuma pa poskrbi za protivnetno in antioksidativno delovanje. Priprava je hitra in preprosta, pa tudi pomivanja je – kot že ime enolončnica pove – malo.Recept: Losos s kremnim porom in krompirjem
To slastno zdravo kosilo s hrustljavim začinjenim krompirjem, sočnim lososom in porom vas bo zagotovo navdušilo. Lososov file je odličen vir beljakovin, bogat pa je tudi z Omega-3 maščobnimi kislinami, ki nižajo holesterol in pomagajo zmanjšati tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. V ribi je prisoten tudi vitamin B12, ki bo poskrbel za zdrave lase in nohte ter uravnovešen prebavni sistem. Krompir pred peko delno skuhamo v vodi, zaradi česar bo hitreje pečen in bolj hrustljav. Por, kapre in limona bodo obroku dodali svežino in izjemen okus. Kosilo za prste oblizniti!Recept: Posset – Limonina krema
Limonina krema posset izhaja iz Anglije, kjer so jo v preteklosti pripravljali iz mleka, skisanega z vinom ali pivom, napitek pa so začinili s cimetom in muškatnim oreščkom. Sladico, ki se odlično poda k svežim gozdnim sadežem, pripravimo iz samo treh sestavin: smetane, limoninega soka in sladkorja. Po nekaj urah v hladilniku bo svilnata krema gotova. Postrežete jo lahko v kozarcih s svežim sezonskim sadjem, kot so borovnice, maline, jagode in breskve, ali pa se odločite za bolj eksotična ananas in mango. Posset je popolna osvežilna sladica za tople dni, odlična pa je tudi, kadar imamo goste, saj jo lahko pripravimo en dan vnaprej.Kulinarični vplivnež Sašo Šketa na svojih spletnih straneh sketa.si a presno.si že več kot dvanajst let beleži okusne, preproste in preverjene recepte za pripravo obrokov, prepoznaven pa je postal po udeležbi v resničnostnem šovu MasterChef Slovenija leta 2017. Sašo Šketa je izdal že 4 kuharske knjige – samo lani sta izšli najbolj prizemljena veganska kuharica Repa in krompir in knjiga enostavnih receptov za vsak dan Dobra hitra hrana.
Sašo, po izobrazbi oblikovalec, skupaj z ženo Nežo v lastnem kulinaričnem studiu ustvarja spletne kuharske oddaje, ki tedensko dosežejo več kot 20.000 ogledov. V zadnjih letih je ekipa Sketa MEDIA izjemno dejavna tudi na področju razvoja receptov (t. i. recipe development). Pri tem uspešno sodelujejo z različnimi mednarodnimi podjetji, za katera v kuharskem studiu fotografirajo in stilirajo jedi ter pripravljajo video vsebine.
Pri svojem delu se trudi, da bi bilo zavržene hrane čim manj, zato jo z veseljem deli s prijatelji in sosedi. V projektu #FRIFOOD pa presežke hrane deli tudi s svojimi sledilci na družbenem omrežju Instagram. Letos Sašo načrtuje selitev studia na novo lokacijo, jeseni pa nam obljublja izid nove kuharske knjige z recepti za kosila.
Sašo, po izobrazbi oblikovalec, skupaj z ženo Nežo v lastnem kulinaričnem studiu ustvarja spletne kuharske oddaje, ki tedensko dosežejo več kot 20.000 ogledov. V zadnjih letih je ekipa Sketa MEDIA izjemno dejavna tudi na področju razvoja receptov (t. i. recipe development). Pri tem uspešno sodelujejo z različnimi mednarodnimi podjetji, za katera v kuharskem studiu fotografirajo in stilirajo jedi ter pripravljajo video vsebine.
Pri svojem delu se trudi, da bi bilo zavržene hrane čim manj, zato jo z veseljem deli s prijatelji in sosedi. V projektu #FRIFOOD pa presežke hrane deli tudi s svojimi sledilci na družbenem omrežju Instagram. Letos Sašo načrtuje selitev studia na novo lokacijo, jeseni pa nam obljublja izid nove kuharske knjige z recepti za kosila.