fbpx

To so neverjetni blagodejni učinki sprehajanja kosmatincev

Foto: envato

»Pes je človekov najboljši prijatelj,« se glasi znan rek, ki mu ne gre oporekati. Preživljanje časa s kosmatincem pa blagodejno vpliva tudi na naše celostno zdravje. Zato vam ne bo žal, če takoj po branju tega članka svojega pasjega ljubljenčka odpeljete še en krog.

Poglejte si, kako blagodejno lahko sprehod s kosmatincem vpliva na vaše zdravje in dobro počutje.

Znižuje krvni tlak in omili stres

Študije so pokazale, da že 15 minutni sprehod s kosmatincem znižuje krvni pritisk, ki je pogosto posledica stresa. Svež zrak in dobra doza vitamina D, ki se tvori pod vplivom sončnih žarkov, bosta pripomogla k temu, da se boste počutili bolj sproščeno in zadovoljno.

Foto: Unsplash/Josh Hild

Srčno-žilno zdravje in varovalka pred debelostjo

Če tempo na sprehodu nekoliko pospešite, lahko sprehajanje brez težav uvrstite med kardio vadbo. Ta je doba tako za vas, kot vašega štirinožnega prijatelja. Z zadostno mero sprehodov bo tudi kuža lažje ohranjal primerno težo, saj bodo odvečni kilogrami dodatno obremenili njegove sklepe in morda sprožili nekatere zdravstvene težave.

Za močnejše mišice, sklepe in kosti

S fizično aktivnostjo se vidno izboljša vitalnost našega telesa, zato hoja pripomore tudi k boljšemu zdravju sklepov, kosti in moči mišic. Že 15-30 minutni sprehod na dan bo zmanjšal tveganje za nastanek osteoporoze.

Foto: Unsplash/Marek Szturc

Pozitiven vpliv na mentalno zdravje

Druženje z živalmi blagodejno vpliva na naše mentalno zdravje. Že njihova brezmejna predanost in zmožnost, »da prisluhnejo našim težavam«, sta dobra razloga, da z njimi preživimo še nekaj časa več. Sprehodi bodo okrepili vez med vami in vašim kosmatincem, istočasno pa predstavljajo odlično priložnost, da začnete z vadbo čuječnosti.

Zdrave življenjske navade

Študije so pokazale, da se lastniki psov večkrat opravijo na svež zrak, kot tisti posamezniki, ki psov nimajo. Prav zato psi pomembno vplivajo na oblikovanje dolgoročnih zdravih navad. Kot odgovorni lastniki tudi manj časa zjutraj poležavamo po postelji, saj se dobro zavedamo, da mora naš kosmatinec opraviti svojo potrebo in se razgibati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!