Tudi ti ponoči “žagaš”? Ta študija pravi, da se ljudje, ki smrčijo, hitreje starajo

Ali moraš vsako noč prenašati nadležno smrčanje tvojega partnerja ali pa morda smrčiš tudi sam (in tega ne želite priznati)? Če kljub tvojim prošnjam ne preneha z oddajanjem nadležnih zvokov, ti predlagamo, da mu pokažeš izsledke raziskave, ki jo predstavljamo tokrat.

Nova študija, objavljena v reviji Sleep, je prišla do zaključka, da naj bi motnje dihanja v spanju, med katere spada tudi smrčanje, pospeševale proces staranja. Do njih sicer prihaja predvsem zaradi nižje ravni nasičenosti krvi s kisikom in kratkih vzburjenj.

Raziskovalci so ugotovili, da motnje dihanja človeško telo v povprečju postarajo za 215 dni, motnje spanja pa za kar 321 dni.

Smrčiš, smrči, smrčita?
Smrčiš, smrči, smrčita?
Vodja raziskave Xiaoyu Li, podoktorski študent na bostonski šoli Harvard T.H. Chan School of Public Health, poudarja, da biološke starosti ne gre enačiti s kronološko starostjo. Ob tem dodaja, da je raziskava temeljila bioloških dokazih, ki pojasnjujejo učinke motenj dihanja na zdravje.

Ekipa je tekom raziskave analizirala zdravstveno stanje 622 odraslih oseb, pri čemer se je osredotočila na metilacijo DNA in vzorce spanja. Rezultati so pokazali, da so ženske bolj podvržene hitrejšemu biološkemu staranju kot moški.

Študija kaže, da naj bi se tisti, ki smrčijo, hitreje starali.
Študija kaže, da naj bi se tisti, ki smrčijo, hitreje starali.

Raziskovalci nameravajo v prihodnosti izpeljati novo študijo, s katero želijo preveriti, ali dostopne metode zdravljenja res pripomorejo k upočasnjevanju staranja telesa.

Dodatne Informacije

Več informacij:
academic.oup.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!