fbpx

Uporabljajte jo tudi pozimi: 6 najpogostejših napak pri uporabi sončne kreme

Foto: envato

Že dolgo je znano, kako zelo pomembna je uporaba sončne kreme- ne le, da svojo kožo zaščitimo pred škodljivimi UVA- in UVB- žarki, ki lahko vodijo do smrtonosnega kožnega raka, ampak tudi, da preprečimo poškodbe in prehitro nastajanje gubic. Sončne kreme pa marsikdo ne uporablja pravilno in tako povzroči, da je zaščita manjša. Zato smo za vas pripravili 6 najpogostejših napak pri uporabi sončne kreme.

1. Uporabljate jo le poleti in ob sončnih dneh

Strokovnjaki pri zaščiti pred sončno svetlobo poudarjajo eno, zelo preprosto pravilo: ko je zunaj sonce, se zaščitite, ne glede kako močni se vam zdijo njegovi žarki. To pomeni, da sončna krema ni nujna le, ko se ven odpravljate ponoči.
Tudi v najhladnejših dneh so namreč prisotni predvsem UVA- sončni žarki– to je vrsta sončnih žarkov, ki ji strokovnjaki pripisujejo krivdo za nastanek kožnega raka.

Tudi v hladnih dneh je potrebno, da poskrbite za svojo kožo Foto: Arina Krasnikova / Pexels

2. Uporabljate napačno formulo

Morda se vam zdi, da je ličila na sončno kremo nanesti težje in da bo ob uporabi vaša koža izgledala mastno in zamazano.  Če imate mastno kožo, je najbolje, če izberete matt sončno kremo ali sončno kremo v spreju. Če bi tip vaše kože opisali kot normalen oz. mešan, potem prav tako lahko nanesete sončno kremo v spreju ali losjon za sončenje. Če pa se borite s suho kožo, potem je prava izbira vlažilna sončna krema.

3. Uporabljate kremo, ki ima prenizek SPF

Izbira sončnih krem je ogromna, zato je ob nepozornem nakupovanju še prelahko v roke vzeti kremo, ki vam bo ponudila premajhno zaščito. Strokovnjaki svetujejo, da izberete kremo, ki ima SPF 50, nikakor pa se ne smete odločiti za zaščito, katere SPF je nižji od 40.
Prav tako preverite, ali sončna krema zagotavlja širok spekter zaščite– obstajata namreč 2 vrsti sončnih žarkov (UVA- in UVB-) in obe lahko poškodujeta vašo kožo.

Izberite kremo, ki ima SPF 50Foto: Sunny Skin / Pexels

4. Sončno kremo nanesete le enkrat

Morda si sončno kremo nanesete le pred odhodom od doma, nato pa si oddahnete in nanjo pozabite. Strokovnjaki opozarjajo, da to žal ni dovolj in da morate kremo na svojo kožo nanesti vsaki 2 uri oziroma, če plavate ali se ukvarjate z drugo vrsto rekreacije, po vsaki dejavnosti. Tako voda kot tudi potenje namreč zmanjšata učinkovitost zaščite.

5. Nanesete premalo sončne kreme

Pozorni morate biti tudi, da pri uporabi sončne kreme ne varčujete. Ko si jo nanašate na obraz, to pomeni, da morate uporabiti količino kreme, ki bi zapolnila dno kozarca. Ne pozabite, če bo zaščita premajhna, to lahko vodi v poškodbe kože, prezgodnje gubice ali celo nastanek smrtonosne bolezni.
Strokovnjaki opozarjajo tudi, da ni dovolj, da si kremo nanesete le na obraz. Pomembno je, da zaščitite vse dele svojega telesa, tudi tiste, na katere morda niste pomislili. Najpogostejši deli, na katere ljudje pozabijo, so ušesa, dekolte, zatilje in ustnice. Predlagamo, da si ustnice zaščitite s pomočjo balzama za ustnice, ki vsebuje SPF.

Pri nanašanju kreme nikar ne varčujte Foto:
Cottonbro / Pexels

6. Namesto sončne kreme uporabljate ličila s SPF

Na trgu ličil lahko najdemo vse več izdelkov, ki vsebujejo SPF. Taka vrsta make-upa je seveda koristna, saj zagotavlja dodatno zaščito, vendar pa nikakor ne predstavlja nadomestka za sončno kremo. Zato jo vedno nanesite pod make-up, ne glede na to, kako prepričljivo vam vaša ličila obljubljajo zaščito.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.