fbpx

Zakaj ne smete imeti kozarca vode čez noč na nočni omarici?

Foto: envato

Ste sredi noči popili požirek vode iz kozarca? Zakaj pa to morda ni najboljša ideja?

Če ste med tistimi, ki radi postavijo kozarec vode poleg postelje pred spanjem, da bi ga imeli pri roki, če vas ponoči zgrabi žeja, potem niste edini. Vendar pa ta navada ni tako nedolžna, kot se zdi.

Zakaj morda ni pametno puščati kozarca vode čez noč ob postelji?

Higienski vidiki

Pustiti odprt kozarec vode na nočni omarici pomeni, da je izpostavljen prahu, mikrobom in potencialnim alergenom. Prah, ki se nabira v spalnici, lahko pristane v kozarcu in posledično v vaši vodi. Če imate hišne ljubljenčke, se lahko v vodi znajdejo tudi dlake.

Kozarec vode. Foto: Fotios / Pexels

Mikrobi v zraku so še ena skrb. Med spanjem sproščamo vlago in bakterije z dihanjem, ki se lahko naselijo na površini vode. Če je kozarec, pustimo čez noč, se lahko bakterije namnožijo, kar lahko vodi do neprijetnih okužb ali prebavnih težav.

Kemijska kontaminacija

Poleg mikrobioloških tveganj obstaja tudi možnost kemične kontaminacije. Voda, ki stoji dlje časa, lahko absorbira kemikalije iz okolja. Materiali, iz katerih so narejeni pohištvo, barve na stenah in drugi predmeti v sobi, lahko sproščajo hlapne organske spojine (HOS). Če je kozarec odprt, lahko te spojine vstopijo v vodo.

Plastični kozarci so še posebej problematični. Plastika lahko sprošča kemikalije, kot je bisfenol A (BPA), ki je znan endokrini motilec. Tudi če uporabljate steklen kozarec, ni zagotovila, da je vaša voda popolnoma varna, saj lahko tudi steklo sprošča nekatere snovi, še posebej, če ni visoko kakovostno.

Plastične steklenice niso dobra izbira. Foto: Steve / Pexels

Okus in kakovost vode

Voda, ki stoji čez noč, izgubi svojo svežino. Voda lahko absorbira vonjave iz okolice, kar vpliva na njen okus. Stara voda pogosto postane postana, kar pomeni, da se njen okus spremeni zaradi izpostavljenosti zraku. Nekateri ljudje so bolj občutljivi na te spremembe in lahko zaznajo neprijeten okus, kar odvrača od pitja.

Varnostni vidiki

Obstaja tudi tveganje za razlitje vode. Med spanjem se lahko nevede premikamo in prevrnemo kozarec. Razlita voda lahko poškoduje pohištvo, povzroči madeže na preprogah ali celo povzroči električne kratke stike, če pride v stik z električnimi napravami.

Pred spanjem spijte kozarec vode. Foto: Olly / Pexels

Poleg tega lahko nenamerno zadete kozarec, ko se ponoči prebudite, kar lahko privede do razbitja in morebitnih poškodb. Razbito steklo v temi predstavlja veliko nevarnost za vas in vaše bližnje.

Alternativne rešitve

Namesto puščanja kozarca vode ob postelji čez noč razmislite o drugih možnostih. Ena izmed boljših rešitev je uporaba steklenice za vodo s pokrovčkom. Takšna steklenička bo preprečila vstop prahu in mikrobov v vodo ter zmanjšala tveganje za razlitje.

Pomembno je tudi, da pred spanjem pijete dovolj vode, da zmanjšate potrebo po nočnem pitju.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.