fbpx

5 razlogov, zakaj se ne morete upreti sladkarijam in kako to željo premagati

Foto: Envato

Ali se kar ne morete in ne morete upreti slaščicam? Ne samo, da se vam tako lahko hitro naberejo odvečni kilogrami, tak način prehranjevanja tudi za vaše splošno zdravje ni najboljši. Pripravili smo vam 5 razlogov, zakaj konstantno hrepenite po sladkih jedeh in nasvete, kako se tej želji upreti.

1. Moč navade

Če ste navajeni svoje obroke zaključiti s sladico, boste s tem ustvarili navado in se kmalu, če se sladkarijam odpoveste, začeli počutiti, kot da vam nekaj manjka. Prav tako se pri uživanju sladkorjev sproščajo takoimenovani hormoni sreče (dopamin, serotonin in noradrenalin). Vaši možgani bodo nagonsko naredili vse, da pridejo do občutka veselja in zato boste hrepeneli po slaščicah.
Navado najlaže premagate tako, da jo nadomestite z drugačno, bolj zdravo. Po koncu obroka si lahko privoščite suho sadje, oreščke ali drugo zdravo malico. Poskusite najti nekaj čim bolj okusnega, saj se tako v nov način prehranjevanja ne boste rabili siliti.

Sladkarije zamenjajte z zdravimi prigrizki Foto: Toa Heftiba / Unsplash

2. Nizka raven serotonina

Ste se kdaj vprašali, zakaj vam sladkarije najbolj pašejo, ko ste pod stresom, utrujeni ali slabe volje? To je zato, ker je ob takšnih razpoloženjih raven serotonina v vašem telesu nizka. In serotonin se bo začel sproščati ob užitku, torej sladkanju.
Najboljši način, da to rešite, je, da poskusite hormon sreče pridobivati na druge, bolj zdrave načine. Dokazano je, da se v velikih količinah sprošča recimo pri telesni vadbi.
Stres in anksioznost boste zmanjšali tudi, če poskrbite, da si vsak dan vzamete čas zase, se začnete ukvarjati z meditacijo ali jogo, razvijate kreativnost ali pa se poskusite sprostiti s pomočjo glasbe ali pogovora z najbližjimi.

Meditacija je odličen način soočanja s stresom Foto: Monstera / Pexels

3. Hormoni lakote

Razlog za hrepenenje po sladkem je lahko povezan tudi z grelinom, hormonom lakote. Če imate občutek, da se niste dovolj najedli, bo verjetnost, da posežete po sladkarijah, večja. Zato poskrbite, da čez cel dan uživate dovolj hranilnih snovi. Če recimo ne jeste zajtrka in polovico dneva preživite sestradani, boste imeli zvečer občutek, da se kar ne morete in ne morete najesti.
Prav tako bodite pozorni, da je vaša prehrana raznolika, torej da vsebuje maščobe, vitamine, minerale, ogljikove hidrate itd. Za obroke si tudi vzemite dovolj časa, saj bodo v nasprotnem primeru vaši možgani hitro prepričani, da niso prejeli dovolj hrane.

Poskrbite, da bo vaš spanec kvaliteten in dovolj dolg Foto: Damir Spanic / Unsplash

4. Pomanjkanje spanja

Strokovnjaki ugotavljajo, da sta prenajedanje in prekomeren vnos sladkorjev velikokrat povezana s premalo spanja in njegovo slabo kvaliteto. Če je le možno, poskrbite, da boste spali približno 8 ur. Da bo vaš spanec tudi kvaliteten, je najbolje, da si, preden se odpravite na počitek, ustvarite rutino. To je lahko nega kože, poslušanje glasbe, pogovor… Priporočljivo je tudi, da telefona in drugih elektronskih naprav eno uro pred spanjem ne uporabljate in da greste spat ter se tudi zbujate vsak dan ob istem času.

5. Zdravstvene težave

Če ste brez vnosa sladkorjev omotični in je vaše hrepenenje nenormalno močno, to lahko kaže na globlji problem. Ena od možnosti je hipoglikemija – neravnovesje krvnega sladkorja, ki je najbolj značilno za sladkorno bolezen. Prav tako je možno, da vam primanjkuje mineralov, ki sodelujejo pri uravnavanju inzulina. Če sumite, da je v ozadju zdravstveni problem, je najbolje, da se čimprej posvetujete z zdravnikom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!