fbpx

Odlične “mindfull vaje” za umiritev misli in odpravljanje tesnobe

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Niste tip za meditacijo? Se vam zdi dolgočasna? Obstajajo tudi druge možnosti, ki ohranijo bistvo meditacije - to je umiriti svoje misli in živeti v sedanjem trenutku, trenirati svoj um in se bolj zavedati samega sebe.

Meditacija ima zelo veliko koristi za telo – to je znano že od hindujskih praks na tisoče let pred nami. Ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite zase, je meditacija.

Žal za mnoge to preprosto ne deluje – ne glede na to, kako se trudijo. To ne pomeni, da bi se morali popolnoma odpovedati meditaciji in delati na sebi – povsem normalno je, da vam ne gre ali da vam preprosto ni všeč. Meditacija ne bo vedno prijetna.

Obstajajo drugi načini, kako umiriti svoje misli, ne da bi to bila meditacija. To so vaje, ki jih lahko izvajate, če meditacija preprosto ni za vas.

Vadba za ozemljitev

Sedite na pokonci, stopala so obrnjena naprej. Zaprite oči in se sprostite. Predstavljajte si, da korenine segajo iz zadnjega vretenca vaše hrbtenice, ki sega do tal in se potopijo globoko vanj. Zavedajte se svojih bokov, osredotočite se nanje, predstavljajte si, da spustite korenine.

Obstajajo različne vaje za sprostitev. Foto: Conscious Design / Unsplash

Ni pravil, kako lahko ta koren izgleda – izgledati mora točno tako, kot mislite. Predstavljajte si, da se korenine spuščajo v središče zemlje.

Cilj je umiriti se in čutiti povezanost s tlemi, saj ste del zemlje. Poskusite ohraniti ta občutek čim dlje. V nekem trenutku boste izgubili koncentracijo, ponovite.

Tesnobna vadba

Med izvajanjem te vaje je priporočljivo – bodisi sedeti na stolu, bodisi v turškem položaju na tleh. Najprej bodite pozorni na krono na glavi.

Opazite, kako bela svetloba prihaja skozi krono v vašo glavo, počisti vaše tesnobne misli in vaš um postane miren. Nato si predstavljajte, da ta bela svetloba prihaja iz vašega tretjega očesa do vaših obrvi, očisti vašo energijo in vas poveže z vašo intuicijo.

Pustite, da ta svetloba preide skozi vsak del vašega telesa. Naj ostane dlje na delih, kjer potrebujete ozdravitev, kjer čutite bolečino. Zavedajte se te bolečine in si predstavljajte belo svetlobo, ki prehaja skozi telo. Očistite vse, kar blokira vašo energijo.

Prepustite se. Foto: Sage Friedman / Unsplash

Takrat boste začeli čutiti ljubezen, ljubezen do sebe, do sveta, počutili se boste varne, samozavestne, umirjene. Ko bo bela svetloba prešla skozi vaš želodec, boste začutili, kako krepite svojo samozavest, kako se počutite močne in stabilne.

Ko se boste spuščali proti bokom, se boste počutili ustvarjalno, srečno, izpolnjeno. Pomembno je, da bela svetloba prehaja skozi zadnji del hrbtenice, saj je to ena od točk v telesu, kjer se nabira tesnoba. Spustite jo čez stegna do konic prstov.

Osredotočite se na dih

Vsekakor ne posvečamo dovolj pozornosti načinu dihanja. Kako se počutimo, je lahko neposredno povezano z našim dihom, kar pomeni, da lahko svoj dih uporabimo za umiritev. Obstaja ena preprosta dihalna vaja, imenovana 4-4-8.

Ko vdihnete – štejte do štiri, zadržite dih, štejte do štiri. In ko izdihnete, potem podaljšajte izdih, dokler ne preštejete do osem. Ponovite tolikokrat, kolikor menite, da potrebujete. Po tej vaji se boste počutili sproščeni, kot da lažje dihate.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!