fbpx

Recept: liker iz jagod in bezga – uživajte v okusu pomladi vse leto

Foto: envato

Jagodno-bezgov liker je pravi užitek za vse ljubitelje naravnih okusov in arom. Ta preprost recept združuje sladkobo svežih jagod s subtilno cvetno noto bezga, kar ustvari napitek, ki vas bo popeljal v pomlad tudi sredi zime. Poleg tega, da si boste zagotovili košček pomladi v steklenici, je priprava tega likerja odlična priložnost, da se odpravite na sprehod v gozd in naberete sveže sestavine.

Jagodno-bezgov liker lahko pripravite tudi z gozdnimi jagodami, ki dodajo še bolj intenziven in naraven okus. Gozdne jagode, ki jih lahko naberete med sprehodom po gozdu, prinašajo edinstveno aromo, ki bo vaš liker še dodatno obogatila. Ta naravni pridih naredi napitek še posebej poseben, saj združuje divjo sladkost jagod in nežno cvetno noto bezga. Ne glede na to, ali uporabite domače ali gozdne jagode, bo vaš liker prava senzacija, ki bo očarala vse vaše goste.

Sledite našemu receptu in ustvarite napitek, ki bo očaral vaše brbončice in prinesel pridih narave v vsak letni čas.

Jagodno-bezgov liker: Uživajte v okusu pomladi vse leto

Jagodno-bezgov liker je preprost za pripravo in prinaša v vaš dom sladke vonjave pomladi, ki jih lahko uživate skozi vse leto. Tukaj je podroben recept, ki vam bo pomagal ustvariti ta okusen napitek.

Liker iz jagod in bezga

  • Obroki: 12
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 500 g svežih jagod
  • 15 velikih bezgovih cvetov
  • 1 liter domačega žganja ali vodke
  • 500 g sladkorja
  • 500 ml vode
  • Sok ene limone

Navodila

1. Priprava jagod in bezgovih cvetov: Jagode operite, odstranite peclje in jih narežite na polovice. Bezgov cvetove nežno otrebite, da odstranite žuželke in prah, vendar jih ne perite, da ne izgubite dragocenega cvetnega prahu, ki daje aromo. 2. Maceracija: V velik stekleni kozarec položite narezane jagode in bezgove cvetove. Prelijte z žganjem ali vodko, zaprite kozarec in ga postavite na hladno in temno mesto za približno 2 tedna. Vsak dan kozarec nežno premešajte, da se okusi dobro premešajo. 3. Priprava sladkornega sirupa: Ko je maceracija končana, pripravite sladkorni sirup. V loncu zmešajte sladkor in vodo ter segrevajte na srednjem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Pustite, da se sirup ohladi. Ko je sirup ohlajen, dodajte limonin sok. 4. Mešanje in filtriranje: Macerirano mešanico precedite skozi fino cedilo ali gazo, da odstranite trdne delce jagod in bezgovih cvetov. Filtrirano tekočino zmešajte s sladkornim sirupom. 5. Zorenje: Pripravljeni liker prelijte v čiste steklenice in jih dobro zaprite. Liker naj zori še vsaj en mesec, da se okusi dobro premešajo in zaokrožijo. 6. Uživanje: Po zorenju je vaš jagodno-bezgov liker pripravljen za uživanje. Postrezite ga ohlajenega kot aperitiv ali digestiv, lahko pa ga uporabite tudi kot sestavino v koktajlih.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.