fbpx

Zlato mleko: 5 načinov, kako nam mleko iz kurkume pomaga do boljšega zdravja

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Kurkuma velja za pomembno živilo, ki ima kopico zdravilnih učinkov. Ljudje so jo pričeli uporabljati že pred dolgimi tisočletji, pomembno pa igra predvsem v ajuverdski medicini. Prepoznamo jo lahko po izraziti oranžni barvi, ki se spremeni v zlato, ko si pripravimo kurkumino mleko. Pozanimali smo se, kakšen je recept za kurkumino mleko in kako lahko ta napitek pomaga do boljšega zdravja.

Mleko iz kurkume zaradi njegove čudovite žareče barve poznamo tudi kot zlato mleko. Velja za napitek, ki se ponaša z vrsto zdravilnih učinkov, od čiščenja naše krvi pa do izboljšanja naše prebave. Poznala ga je že starodavna ajuverdska medicina, pripravite pa ga lahko na popolnoma enostaven način.

Kurkumo prepoznamo po izraziti oranžni barvi Foto: Karl Solano / Pexels

Kako pripraviti kurkumino mleko?

Za pripravo 1 skodelice kurkuminega mleka boste potrebovali najprej potrebovali 1 skodelico kravjega mleka. Mleko najprej zavrite, nato pa vanj vmešajte čajno žličko kurkume v prahu. Napitku lahko po želji dodate še sladkor in njegov okus izboljšate s koščki suhega sadja, cimetom in ingverjem.
Kurkumino mleko lahko nato za 2-3 dni shranite v hladilniku. Preden si ga privoščite, poskrbite, da ga boste dobro segreli.

Kurkumino mleko se ponaša z zlatorumenim odtenkom Foto: Div Manickam / Pexels

Kako kurkumino mleko pomaga našemu zdravju?

Glavni razlog, da je kurkumino mleko tako koristno, leži v v njegovi visoki vsebnosti antioksidantov. Le-ti so pomembni za optimalno delovanje naših celic, izboljšajo pa tudi naš imunski sistem in nas tako ščitijo pred bakterijami in virusi.
Kurkumino mleko nas ščiti tudi pred vnetji in bolečinami v sklepih. Še posebej koristno je za ljudi, ki trpijo za artritisom in drugimi bolezenskimi stanji, povezanimi s kostmi in sklepi. Seveda je priporočljivo, da si ga privoščite tudi preventivno in na ta način ohranite zdravje svojih kosti.
Protivnetno delovanje napitka pa ni omejeno le na sklepe in kosti: njegove lastnosti namreč pred vnetjem varujejo tudi naša prebavila in tako preprečujejo prebavne težave, kot so napihnjenost, zgaga, okužbe prebavil, driska…
Kurkumino mleko poskrbi tudi za delovanje našega krvnega obtoka: krvne žile, pa tudi limfni sistem namreč očisti morebitnih nečistoč in tako zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni.
Zadnji razlog za uživanje zlatega napitka je, da pozitivno vpliva na delovanje naših možganov. Ne le, da izboljša naš spomin in kognitivne sposobnosti, ampak naj bi zmanjšalo tudi tveganje za razvoj alzheimerjeve bolezni. Zato svetujemo, da si slastno pijačo čimprej privoščite in tako ne naredite veliko le za vaše brbončice, ampak tudi vaše zdravje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.