fbpx

5 škodljivih navad, s katerimi nevede slabšate svoje življenje

Foto: George Milton / Pexels

Ko slišimo besedo navada, si predstavljamo jutranje rituale osebne nege, metode dela in aktivnosti, ki nas pomirjajo in razveseljujejo. Vendar pa navade pomenijo tudi načine našega razmišljanja in funkcioniranja tako na osebni, kot tudi na karierni ravni. Ti načini določajo, kako bo potekalo naše življenje, zato je zelo pomembno, da na nas vplivajo zdravo in pozitivno. Pozanimali smo se, katere so najbolj škodljive navade, s katerimi nevede slabšamo svoje življenje in kako jih lahko premagamo.

S temi navadami, si nezavedno škodujete in slabšate svoje življenje.

1. Vedno poskušate narediti “več”

Že od nekdaj poslušamo, da se je za uspeh potrebno potruditi in da brez dela svojih ciljev pač ne bomo dosegli. Ta način razmišljanja lahko na nas vpliva pozitivno, saj nas napolni z motivacijo in zagonom za stopanje po karierni poti, lahko pa ima tudi negativne učinke. Le-ti se kažejo tako, da dobivate občutek, da nikoli ne naredite dovolj in si zato ne dovolite vzeti časa zase in za svoj počitek. To je lahko izjemno škodljivo ne le za vaše zdravje, ampak tudi za vašo psiho, zato je pomembno, da navado takega razmišljanja prekinete in sami sebi date vedeti, da počitek potrebujete in da si ga zaslužite.
Ta navada lahko negativno vpliva tudi na vaše odnose: če se vam zdi, da ste za svoje bližnje pripravljeni storiti vse, ne glede na to, kako obremenjene se počutite, je čas, da svoj način razmišljanja spremenite. Drugim boste namreč težko pomagali, če boste sami sebe postavljali na zadnje mesto in se ob tem počutili nesrečne in izčrpane.

Ste navajeni dela do popolne izčrpanosti? Foto: Marcus Aurelius / Pexels

2. Postavljate si previsoke cilje

Cilje si je vedno dobro postaviti: na tak način je naša motivacija za delo namreč večja, hkrati pa imamo jasen pogled na to, kaj si pravzaprav želimo. Vendar pa je pomembno, da ste ob sestavljanju seznama ciljev realistični in da dejansko verjamete, da ste svoje sanje sposobni doseči. Če sami sebe dojemate kot nesposobne uresničiti določeno ambicijo, potem boste ta uspeh k sebi privabili veliko težje, vaš neuspeh pa bo povzročil razočaranje in občutek lastne nevrednosti.
Zato je pomembno, da v svoje cilje verjamete in da na seznam vključite tudi dosežke, ki se vam zdijo lažji in manj pomembni. Le-te boste namreč dosegli hitreje in se tako čutili bolj motivirane za najbolj oddaljene uspehe.

3. Svoj napredek ocenjujete preko primerjanja z drugimi

Vsak strokovnjak vam lahko pove, kako zelo škodljivo je primerjanje z drugimi. Pa vendar včasih s tem početjem ni najlažje odnehati: veliko časa namreč preživimo obkroženi z ljudmi, ki nam pripovedujejo o svojih dosežkih, o njihovih uspehih pa lahko preberemo tudi na socialnih omrežjih.
Zato je zelo pomembno, da se zavestno odločite, da boste z navado primerjanja z drugimi odnehali. Namesto tega si jasno določite, kaj uspeh predstavlja vam, kaj je tisto, kar vas dela najbolj srečne in na katere od svojih dosežkov ste najbolj ponosni. Tako boste dobili bolj jasno predstavo o tem, kaj si pravzaprav želite, imeli pa boste tudi manj možnosti, da bi ob dosežkih drugih občutili zavist.

V svoj dnevnik zapišite, kaj vas dela najbolj srečne Foto: Los Muertos Crew / Pexels

4. Vse poskušate opraviti sami

Vsem je dobro znano, da smo ljudje socialna bitja in da bomo večino nalog opravili lažje in hitreje, če se jih lotimo skupaj s sodelavcem, prijateljem… Pa vendar: marsikdo verjame, da mora biti povsem samozadosten in da je prošnja za pomoč znak šibkosti– kar je daleč od resnice.
Da, ponosni ste lahko, da ste sposobni sami poskrbeti zase, pa vendar ni nič narobe, če od časa do časa za nasvet ali pomoč poprosite koga drugega. Na tak način se lahko naučite nekaj novega, si vzamete tako zelo potreben čas zase, s svojim sodelavcem, prijateljem ali družinskim članom pa se boste tudi bolj povezali.

5. Trudite se, da drugim ne bi bili v breme

Če opažate, da se izzivov lotevate brez pomoči drugih, se boste morda našli tudi v naslednji navadi. Konstanten trud, da drugim ne bi bili v breme in občutek krivde, ko vam nekdo ponudi pomoč, sta čustvi, ki sta na žalost znani marsikomu. Veljata za izjemno škodljivi: z njima namreč sebi in svetu dajete vedeti, da ljubezni in pomoči niste vredni, kar seveda nikakor ne drži.
Pomembno je, da ugotovite, od kje bi taki občutki lahko izhajali in poskusite svoj način razmišljanja spremeniti. Ob tem se morate zavedati, da je medsebojna pomoč v odnosih nekaj povsem normalnega in da nikakor ni razloga, da bi sami sebe zanjo prikrajšali.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.